Een vreemde, nieuwe soort satelliet is in een baan rond de aarde gebracht. De satelliet is namelijk een oud ruimtepak.
Astronauten van de ISS (International Space Station) hebben een ruimtepak omgebouwd tot satelliet in een baan rond de aarde gebracht. Het apparaat heet Suitsat en stuurt berichten naar de aarde, waar iedereen naar kan luisteren. "SuitSat is de uitkomst van een Russische brainstorm", aldus Frank Bauer van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. "Enkele van onze Russische partners in het ISS-programma, met name een groep onder leiding van Sergey Samburov, hadden een idee; misschien kunnen we oude ruimtepakken benutten als satellieten". SuiSat is een eerste test van dat idee.
Het is een oud Russisch ruimtepak van het type Orlan. Er zijn 3 batterijen ingebouwd, een radiozender en meetapparatuur om temperatuur en het pijl van de batterijen mee te meten. De gegevens die Suitsat meet, zullen via de radiozender naar de aarde gestuurd worden waar ze door iedereen ontvangen kunnen worden, en dus niet alleen door NASA. Je hebt hiervoor een antenne nodig (hoe groter, hoe beter) en een radio-ontvanger. Deze radio-ontvanger moet vervolgens op 145.990 MHz FM. Een politiescanner of de apparatuur van een gemiddelde zendamateur volstaan dus. Er wordt gehoopt dat veel mensen het signaal oppikken, zodat het enthousiasme voor de ruimtevaart groeit.
De signalen kunnen enkel en alleen ontvangen worden als de ‘satelliet’ in de buurt van je land is. Dit kan je zien met een tool van NASA, waarin je je coördinaten in moet vullen. Als Suitsat dan langs komt, is hij zo’n 10 tot 15 minuten te volgen. Hij zend om de 30 seconden een signaal uit. De transmissie begint met "This is SuitSat-1, RS0RS". Vervolgens zullen welkomstboodschappen in het Engels, Frans, Japans, Russisch, Duits en Spaans volgen. Daarna stuurt Suitsat de gegevens die hij uitleest uit zijn sensors. Hij maakt gebruik van een spraakcomputer om te spreken.
De batterijen zullen na 2 tot 4 dagen uitgeput zijn waarna Suitsat zich langzaam naar de aarde zal begeven. Daar zal hij verbranden in de atmosfeer. Maar wie weet hoeveel Suitsat’s er nog zullen volgen?