Microsoft heft vandaag de features van haar nieuwe DRM-software vrijgegeven, voorheen bekend onder de codenaam "Janus".
Het hoofddoel van DRM (Digital Rights Management; digitale toegangsrechtenmanagement) is voor bedrijven om meer controle te krijgen over de data die vrijgegeven wordt, te denken aan audio- en videostromen, maar ook data alleen door bepaalde personen ingezien mag worden.
Volgens microsoft zal de DRM-technologie beschikbaar worden voor gebruik in draagbare audio, GSM’s en verschillende PDA’s als smartphones en Windows-based palmtops. Daarnaast worden ook apparaten die via een lokaal netwerk verbonden zijn, ondersteund, zij het via UTP kabel of WLAN.
Microsoft en haar partners (waaronder AOL, Disney en Napster) hebben als een geheel de technologie via de pers aangeprezen. Volgens hen was het altijd het voornaamste doel geweest van de alliantie om de muziekfans een zo breed mogelijk aanbod te leveren met een zo hoog mogelijke kwaliteit.
Ondanks de lovende oordelen van de partijen binnen de alliantie, blijft DRM een controversiële technologie. DRM word door een overgroot deel van de eindgebruikers gezien als een middel om de controle te winnen over de gebruikers. Daarnaast wordt de technologie gezien als een vorm van censuur, aangezien de technologie ook de mogelijkheden biedt om gebruikerafhankelijk te zijn.
Ook uit de hoeken van de Open Scource community komen veel negatieve reacties over de nieuwe software. Volgens de Open Scource community is DRM uitzonderlijk gevaarlijk voor het recht van vrije meningsuiting en democratie in het algemeen. Ook worden er vraagtekens gezet bij de wijze waarop DRM wordt vertaald naar het doorgeven van de copyrightrechten naar de eindgebruikers, waardoor het verplaatsen van data, welke beschermd word door DRM, een bijna onmogelijke opgave wordt. Men kan hierbij denken aan het kopiëren van muziek naar een persoonlijke MP3-speler. DRM zorgt ervoor dat de muziek zonder specifieke aanpassingen aan het apparaat, bijna onmogelijk wordt.
Ook worden er vraagtekens gesteld bij de kosten die een mediabedrijf moet ophoesten om DRM te integreren, het is voor deze bedrijven veel goedkoper en economisch verantwoorder om de p2p-verspreiding aan te pakken dan de inhoud af te sluiten voor het publiek. Mede daarom is de algemene bevinding van de eindgebruikers dat DRM een flop zal worden, hoeveel energie en geld Microsoft en consorten er ook in moge steken.