De Europese Unie zet dertien projecten op die onderzoek gaan verrichten naar de ontwikkeling van ultrasnel internet. Gebruikers zouden hierdoor met gemak snelheden kunnen bereiken van meer dan 1 GB per seconde.
De vraag naar ultrasnel internet neemt steeds verder toe, omdat het aantal diensten dat veel bandbreedte in beslag neemt stijgt. Nieuwe amusements- en zakelijke diensten vereisen veel snellere internettoegang dan op dit moment in Europa beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van muziek of video op smartphones en videoconferentiefaciliteiten.
De onderzoeksprojecten hebben als doel om technologieën te ontwikkelen om ultrasnelle internetverbindingen tot stand te brengen, zonder dat het extra kosten met zich gaat meebrengen.
Neelie Kroes, vice-voorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale Agenda, is erg te spreken over het onderzoek. "Ik ben erg blij dat het onderzoek naar technologie die van belang is voor de levering van ultrasnelle internetverbindingen aan huishoudens en bedrijven van 500 miljoen Europeanen op gang begint te komen. Deze technologie kan een cruciale rol spelen om tot ver in de toekomst aan Europa’s breedbandbehoeften te voldoen", aldus Kroes.
De dertien projecten werden in 2010 geselecteerd door de Europese Commissie, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen, Oostenrijk en Israël. Voor de onderzoeken is een bedrag gereserveerd van 22,3 miljoen euro. De Europese Commissie zal eenderde van dit bedrag voor haar rekening nemen.
De Digitale Agenda wil internet toegankelijk maken voor alle burgers in de Europese Unie. Volgens de plannen hebben alle EU-burgers in 2013 toegang hebben tot basisbreedband. De EU zou in 2020 voor alle Europeanen toegang bieden tot snel en ultrasnel breedbandinternet.