Vandaag kondigt Logitech de langverwachte opvolger aan van de MeetUp. De MeetUp 2 is na zeven jaar een grote stap vooruit (en in sommige opzichten achteruit wat ons betreft) ten opzichte van zijn voorloper. Hoe groot die stap is, lees je in dit artikel.
De originele MeetUp was een schot in de roos voor Logitech. Dat kunnen we toch wel stellen als we horen dat er inmiddels meer dan een miljoen van verkocht zijn. Kennelijk bleven de verkopen de afgelopen jaren ook gewoon doorlopen, want Logitech heeft niet minder dan zeven jaar gewacht voor het met de MeetUp 2 op de markt komt. Op zich niet zo gek verder, want de Logitech MeetUp was ook een uitstekend apparaat, zoals we al concludeerden in onze review uit 2017. Die kun je via deze link nog eens op je gemak teruglezen, mocht je dat interessant vinden.
Logitech MeetUp 2 oogt vrij standaard…
Uiterlijk is de Logitech MeetUp 2 een compleet ander beestje dan de eerste MeetUp. Die had best een gedurfd design. Wellicht was het toch iets te gedurfd, ook al vielen de verkoopcijfers zeker niet tegen. Zou hij toch te veel in het oog gesprongen zijn voor klanten? De MeetUp 2 ziet er in ieder geval uit als een vrij standaard videoconferencing-apparaat. Dat is wel een beetje jammer wat ons betreft, maar Logitech zal er een goede reden voor gehad hebben. Hij is een stuk onopvallender in ieder geval. Wellicht is dat ook wat Logitech graag wilde bij het ontwikkelen van de MeetUp 2.

Goed om te zien en te lezen is dat Logitech ervoor heeft gekozen om veel gerecycled plastic te gebruiken in de MeetUp 2. De plastic onderdelen van het apparaat bestaan voor 62 procent uit gerecycled plastic. Volgens het bedrijf is dit het hoogste percentage in de markt, kijkend naar vergelijkbare producten. Met name vanwege de nadruk die steeds meer komt te liggen op Scope 3-emissies van bedrijven, is dit interessant voor inkopers van bedrijven. Je verlaagt deze hier indirect namelijk ook mee.

…maar is wel degelijk een grote update ten opzichte van de MeetUp
Gelukkig is de MeetUp 2 meer dan een wat minder sprankelend design en meer gerecycled materiaal. Logitech heeft er ook de nodige AI/ML ingestopt, zowel op het gebied van audio als video. De kwaliteit van de audio die de MeetUp 2 via de microfoons opneemt is sowieso al beter, want de MeetUp 2 gebruikt zes in plaats van drie microfoons. Deze audio krijgt echter ook nog eens een RightSound 2-behandeling. Hiermee moeten stemmen veel duidelijker opgepikt kunnen worden, ongewenste geluiden weggefilterd en echo’s onderdrukt kunnen worden. De optioneel verkrijgbare extra microfoons die voor de MeetUp beschikbaar waren, lijkt hiermee ook tot het verleden te behoren.

Naast RightSound 2 is er – je raadt het wellicht al – ook RightSight 2. Het voornaamste kenmerk daarvan is dat de Logitech MeetUp 2 standaard de deelnemers geframed worden. Dat wil zeggen, iedere deelnemer wordt op dezelfde manier in beeld gebracht. Dat moet de gelijkwaardigheid tijdens meetings ten goede komen. Interessant is verder dat mensen die langslopen en zichtbaar zijn door een raam, worden herkend als passanten. Dat houdt in dat deze niet in een frame gevat worden.
De toevoeging van de algoritmes die in RightSight 2 zitten, kan overigens ook het nieuwe design deels verklaren. In de originele MeetUp kon je de lens in zijn geheel pannen en tilten, om zo iedereen scherp in beeld te krijgen. Dat is nu niet meer nodig. We hebben overigens nog altijd te maken met een 4K-lens. In zeven jaar tijd is er echter behoorlijk wat progressie gemaakt op dit vlak. Logitech belooft dan ook dat deze nieuwe lens vele malen beter is dan de oude.

Meerdere gebruiksscenario’s
Logitech ziet meerdere scenario’s voor zich voor de MeetUp 2. Het is vanzelfsprekend nog altijd een videoconferencing-apparaat dat is gericht op huddle rooms, oftewel kleine meeting ruimtes met zo’n 4-6 deelnemers. Je kunt de MeetUp 2 aansluiten op een pc die permanent in de ruimte staat. Het is echter ook mogelijk om via een enkele Type-C-kabel een laptop aan te sluiten (inclusief opladen).
Nieuw in de Logitech MeetUp 2 is verder nog de mogelijkheid om als hij niet gebruikt wordt voor meetings andere zaken op het aangesloten display te tonen. Je kunt er bijvoorbeeld een QR-code voor het wifi-netwerk voor gasten op laten zien, of stapsgewijs uitleggen hoe je een meeting opstart. Maar het is ook mogelijk om er wat extra branding voor je eigen bedrijf op te tonen. Om deze feature te kunnen gebruiken, moet je wel gebruikmaken van Logitech Sync (de managementomgeving van Logitech) of Appspace. Er komt ook ondersteuning voor Zoom en Teams.

Prijs en beschikbaarheid van de Logitech MeetUp 2
De Logitech MeetUp 2 krijgt een adviesprijs van 999 euro. Dat is opvallend laag. Dat wil zeggen, het is een lagere adviesprijs dan die van de eerste MeetUp. Die had een adviesprijs van 1099 euro. De Logitech MeetUp 2 is vanaf augustus 2024 te koop. Logitech voegt naast de gratis Basic-dienstverlening en de Select-dienstverlening (399 dollar per maand) ook nog een Essential-service level toe. Dit niveau kost 199 dollar per maand. Hieronder zie je wat je krijgt binnen de verschillende niveaus. Een wat ons betreft interessant laatste detail van de MeetUp 2 is dat je hem naadloos kunt inpassen in een bestaande MeetUp-opstelling. De voet en de montagesteun van de oude MeetUp zijn ook geschikt voor de nieuwe.

Zodra we een review sample ontvangen, zullen we uiteraard uitgebreid aan de slag gaan met de Logitech MeetUp 2 en een review publiceren.