Google kondigde het al in juli aan, maar nu is het eindelijk zover: Gmail heeft een metamorfose ondergaan. Met de nieuwe look en verbeterde functionaliteit wil Google het gebruikersgemak van haar e-maildienst verbeteren.
Het team dat verantwoordelijk is voor de makeover heeft het inlogscherm van Gmail ongemoeid gelaten. Zodra gebruikers inloggen kunnen zij de nieuwe interface instellen. Rechts onderin het scherm kunnen zij klikken op "Switch to the new look".
Deze nieuwe look bestaat uit een aantal grafische wijzigingen en verbeterde functionaliteiten. Als een gebruiker de grootte van zijn browserscherm wijzigt past Gmail zich automatisch aan de nieuwe grootte aan. Een andere wijziging is de dichtheid van al je e-mails. Door op het tandwieltje aan de rechterkant van het scherm te klikken kun je de zogeheten display density instellen. Het komt erop neer dat de e-mails groter worden weergegeven op je scherm, of juist kleiner als je daar meer behoefte aan hebt. Gmail heeft drie verschillende densities ingebouwd: comfortable, cozy en compact.
Gebruikers kunnen voortaan ook de label- en chatvensters handmatig instellen. Als je veel van de chatoptie gebruik maakt, kun je deze omhoog slepen. Zo niet, dan sleep je het venster verder naar beneden. Ook kun je de volgorde van de verschillende e-mailmappen wijzigen door simpelweg op de naam van de map te klikken en deze naar de gewenste positie te slepen.
Ook kun je vanaf nu je e-mailaccount personaliseren door je achtergrondthema in te stellen. Je kunt het witte kleurschema veranderen in een ander fris kleurtje, of een vrolijke en kleurrijke achtergrond te kiezen. Daarvoor heeft Gmail een aantal HD foto’s beschikbaar gesteld. Het is op dit moment niet mogelijk om een zelfgemaakte thema of foto als achtergrond in te stellen, maar wie weet kan dat alsnog in de toekomst.
Ook de conversation en zoekfunctie zijn aangepast. Gebruikers kunnen nu met behulp van advanced search een e-mail nog eenvoudiger terugvinden. Zo kun je de folder selecteren waarin je de zoekopdracht wil uitvoeren, maar ook wie de ontvanger is, wat het onderwerp van de e-mail was, in welke tijdsperiode je deze e-mail verstuurd hebt, of het bericht al dan niet een bijlage had of specifieke woorden die in het bericht genoemd worden. Ten slotte is het mogelijk om een filter in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld een specifieke e-mail selecteren en deze van een label voorzien.
Beelden zeggen soms meer dan woorden. Daarom een video waarin een Google-medewerker alle nieuwe wijzigingen laat zien. Bekijk ook de galerij die Techzine aan het artikel heeft toegevoegd.