De gratis virusscaner van Microsoft, Microsoft Security Essentials, merkt de Firefox-plug-in op als malware. Dit tot grote woede van de ontwikkelaars van Firesheep.
Met de plug-in Firesheep voor Mozilla Firefox wordt het voor iedereen mogelijk om op een onbeveiligd WiFi-netwerk onbeveiligde cookies te onderscheppen. Hiermee is het mogelijk om een sessie op bijvoorbeeld Facebook en Twitter aan te maken waarmee een kwaadaardige aanvaller zich voor kan doen als de persoon die eigenlijke eigenaar is van de account.
De virusscanner van Microsoft vindt deze software nu kwaadaardig en merkt hem aan als malware. Dit tot grote woede van de Firesheep-ontwikkelaars: "Ik wil hier duidelijk over zijn. Het gaat niemand wat aan om je te vertellen welke software je wel en niet op je eigen computer mag draaien, zoals alle tools, is Firesheep voor verschillende dingen te gebruiken", zo vertelt Eric Butler.
Dit terwijl de Firesheep-plug-in geen risico voor het systeem vormt. "Door virusscanners te installeren, geef je een derde partij de mogelijkheid om bestanden van je systeem te verwijderen, erop vertrouwend dat alleen kwaadaardige code wordt aangepakt. Microsoft en andere antivirusbedrijven misbruiken dit vertrouwen en bepalen wat jij wel of niet met je computer zou moeten doen. Dit is gevaarlijk, maar helaas niet bijzonder."
Firesheep moet juist bewustzijn opwekken en de veiligheid van het internet verbeteren. "Censuur biedt geen oplossing voor de onderliggende problemen en veroorzaakt alleen maar verdere problemen." Verder merkt de ontwikkelaar op dat veel mensen computercode een vorm van vrijheid van meningsuiting vinden.
Mozilla besloot overigens eerder al de Firesheep-add-on niet van zijn website te verwijderen. Inmiddels is Firesheep dat ongeveer twee weken oud is van die website al zo’n zeshonderdduizend keer gedownload.