Parisa Tabriz, de algemeen directeur van Google Chrome, hield in een federale rechtbank in Washington een pleidooi om Google’s positie als beheerder van Chrome te verdedigen. Ondertussen claimen OpenAI en Yahoo dat ze graag de browser over willen nemen.
Tabriz benadrukte dat de nauwe integratie van de browser binnen het ecosysteem van Google en de onderlinge afhankelijkheden essentieel zijn. Volgens haar kan alleen Google het huidige niveau van functies en functionaliteit van Chrome bieden.
Tabriz gaf aan dat Chrome het resultaat is van 17 jaar samenwerking binnen het Chrome-team. Ze stelde verder dat belangrijke functies, zoals veilig browsen en het waarschuwen van gebruikers bij gecompromitteerde wachtwoorden, afhankelijk zijn van de gedeelde infrastructuur van Google. Het opnieuw opbouwen van dergelijke systemen bij een andere eigenaar zou volgens haar nauwelijks mogelijk zijn.
Open-sourceproject Chromium
Hoewel Chrome gebaseerd is op het open-sourceproject Chromium, beweert Tabriz dat Google sinds 2015 meer dan 90 procent van de code voor Chromium heeft bijgedragen. Daarbij investeert het bedrijf jaarlijks honderden miljoenen dollars in dit project. Momenteel is Google Chrome wereldwijd de meest gebruikte webbrowser. Het heeft een marktaandeel van meer dan 66 procent.
De rechtszaak volgt op een uitspraak waarin Google vorig jaar schuldig werd bevonden aan monopolievorming in de zoekmarkt. Als gevolg daarvan probeert het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) nu een splitsing van Google af te dwingen. Dit door de verkoop van Chrome aan een andere partij te eisen. Daarnaast eist het DOJ dat Google de door hen verzamelde data deelt met concurrenten. En dat het bedrijf stopt met het betalen voor standaardinstellingen van zoekmachines, inclusief voor producten zoals Google’s eigen AI-projecten. Een verbod zou ook gevolgen kunnen hebben voor de overeenkomst tussen Google en Apple over de standaard zoekmachinepositie in de Safari-browser.
Yahoo toont interesse
Hoewel een verkoop van Chrome technisch haalbaar lijkt, is de diepe integratie met het Google-ecosysteem volgens deskundigen moeilijk te reproduceren door een andere eigenaar. Inmiddels hebben bedrijven zoals OpenAI, Perplexity en Yahoo interesse getoond in de mogelijke overname van Chrome, mocht Google gedwongen worden tot verkoop.