Google wil adblockers de nek omdraaien, maar Opera biedt weerstand

Google wil adblockers de nek omdraaien, maar Opera biedt weerstand

Opera blijft adblockers ondersteunen. Dit ondanks het feit dat Chromium, de open-source basis voor de browser, door Google deze functionaliteit juist tracht te beëindigen.

Chromium stapt over naar het Manifest V3-framework voor browserextensies. Naast prestatieverbeteringen en sterkere beveiliging belooft deze overstap een einde te maken aan sommige adblockers. Zo vereist uBlock Origin 300.000 regels om te functioneren, maar de harde limiet voor V3 is slechts een tiende van dat getal.

Opera en Brave ruiken bloed

Adblockers hebben de inkomsten uit advertenties flink laten dalen. Echter is het gebruik ervan op twee manieren te verdedigen: allereerst maakt het websites overzichtelijker, maar ook helpt het malafide advertenties te blokkeren. Fopversies van downloadknoppen en phishing via reclame worden aan de voordeur geweerd namens de gebruiker door adblockers. Google, als dominante browserspeler, wil echter van ze af, mogelijk gemotiveerd door het feit dat advertenties een gigantische bron van inkomsten is voor Alphabet (Google’s moederbedrijf) met 238 miljard dollar in 2023.

De concurrenten lijken bloed te ruiken. Nadat Brave al aankondigde dat de eigen Chromium-gebaseerde browser een native adblocker blijft houden, splitst Opera de broncode van Chromium af als het om Manifest V2-support gaat. Dit kan leiden tot langere ontwikkeltijden per versie, zeker als Google expres sleutelt aan de codebase om andere browsermakers richting Manifest V3 te duwen. Vooralsnog blijft Opera in ieder geval third-party extensies ondersteunen. Daarnaast bevat het net als Brave een native adblocker.

Beperkte schade

Hoewel uBlock Origin in de huidige staat op den duur incompatibel wordt met Google Chrome, blijven er opties voor Chrome-gebruikers bestaan om advertenties te blokkeren. uBlock Origin Lite behoort hiertoe, terwijl ook AdBlock, Adblock Plus en AdGuard de stap naar Manifest V3 overleven.

Enige compatibiliteit met adblockers zal vermoedelijk nodig blijven voor Google’s browser. Mocht Chrome namelijk de optie volledig afstoten, dan zou een massale (zij het geleidelijke) switch naar een andere browser best voor de hand liggend zijn. Immers is dit al vaker voorgekomen: Internet Explorer verloor de concurrentiestrijd met Mozilla Firefox in 2009, waarna Google Chrome in 2012 de koppositie overnam.

Lees ook: Google moet mogelijk Android en Chrome afstoten