Google moet zich mogelijk opsplitsen, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dat zou betekenen dat moederbedrijf Alphabet de Chrome-browser en het Android-besturingssysteem moet loskoppelen van de rest van Google. Een rechtbank kan daartoe besluiten, op aanvraag van de Amerikaanse overheid.
In augustus van dit jaar bepaalde een rechter al dat Google een illegaal monopolie heeft op het gebied van search. Justitie in Amerika, althans het onderdeel dat de mededinging bewaakt, zint nu op manieren om de almacht van Google te breken. Dat zou een flinke financiële aderlating zijn voor het bedrijf, maar in theorie ook meer ruimte geven aan concurrenten.
Niet óók nog eens dominant in AI-tijdperk
In een verklaring van het Ministerie van Justitie staat dat de dominantie van Google in het heden moet worden gebroken, ook om te voorkomen dat die dominantie zich tot ‘morgen’ uitstrekt. Concreet willen de autoriteiten voorkomen dat Google zijn enorme voorsprong in het tech-landschap weet te verzilveren tot aanhoudende dominantie in het AI-tijdperk, meldt Reuters.
Het ministerie van Justitie zou de rechtbank ook kunnen vragen om een einde te maken aan het vooraf installeren van Google op allerhande apparaten, waardoor voor veel gebruikers de zoekmachine en andere functionaliteiten min of meer standaard zijn op hun device. Google heeft er veel geld voor over om de standaard-optie te zijn op allerlei devices, van smartphones tot laptops en afzonderlijke browsers. Zo betaalde het Apple in 2021 26,3 miljard dollar (bijna 24 miljard euro) om precies deze reden.
Tip: ‘Apple wil Google Gemini voor AI-features iPhone’
Google: we leveren gewoon kwaliteit
Google is het –niet verwonderlijk– totaal oneens met deze verregaande plannen. Het bedrijf spreekt over een ‘radicale’ aanpak en vindt dat de voorgestelde maatregelen veel verder gaan dan waar het in dit onderhavige geval over zou gaan. Het bedrijf is dan ook in beroep gegaan. Volgens Google heeft het zijn marktdominantie te danken aan het leveren van een kwalitatief hoogstaand product dat veel mensen gewoon willen gebruiken. Bovendien zou er genoeg concurrentie zijn om uit te kiezen.
Eerder deze week bepaalde een rechter in een andere zaak ook al dat Google zijn Play Store moet openstellen voor derde partijen. Die zouden Android-apps ook via hun eigen storefronts moeten kunnen aanbieden. In weer een andere zaak moet Google misschien zijn webadvertentie-onderdeel afstoten.
Lees ook: Amerika jaagt op Google: wat zou een opsplitsing betekenen?