Heemskerk gaat glasvezel promoten

Lokale overheden krijgen ruim baan om glasvezel aan te leggen. Dat heeft staatssecretaris Heemskerk vandaag bekendgemaakt in gesprek met het Financiële dagblad.

Heemskerk gaat glasvezel promotenDe lokale overheden ontvangen veel geld door de verkoop van energiebedrijven. Dit geld kan volgens Heemskerk prima geïnvesteerd worden in een glasvezelnetwerk, waardoor Nederland zijn technologische voorsprong blijft behouden. KPN zou hiermee het meeste voordeel hebben, wegens aandeel in Reggefiber. "Globaal ligt toch de meeste focus op fiber, dat is de meest waarschijnlijke oplossing voor sneller breedband. En KPN is via Reggefiber de enige serieuze partij die dat in Nederland uitrolt", aldus de analist, Victor Bareno.

Reggefiber is al langer bezig om dit soort deals rond te krijgen. Dat heeft te maken met een gebrek aan investeerders. Dat zorgt ervoor dat er te weinig geld is om het project daadwerkelijk op touw te zetten. Reggefiber is dan ook erg blij met de uitspraken, aangezien de huidige sponsoren vaak kleine stukjes aanleveren van het geheel.

Op dit moment is voor het gemeentes eigenlijk niet toegestaan om de marktwerking in de weg te staan. Als de markt er niet uitkomt, mag de overheid meehelpen, eerder niet. Dat gaat nu veranderen, wat ervoor zorgt dat de gemeentes gemakkelijker en veiliger kunnen investeren in een dergelijk glasvezelnetwerk.

"Ons land moet de absolute proeftuin blijven voor alle bedrijven die iets te maken hebben met IT. Breedband is een randvoorwaarde als aanjager van nieuwe diensten voor zorg, onderwijs en veiligheid", aldus Heemskerk. De Raad van State buigt zich momenteel over het voorstel van Heemskerk.

Amsterdam helpt nu al bij de aanleg van een dergelijk glasvezelnetwerk. Enkele kabelaars, zoals Ziggo en UPC probeerde hier een stokje voor te steken door te gaan klagen in Brussel. De Mededingingsautoriteit en de Europese Commissie hebben echter beide aangegeven dat Amsterdam de monopolist gewoon mag helpen. Een dergelijk conflict zou niet op hoeven treden in andere gemeentes, zolang de overheid maar geen subsidies gaat geven ziet Heemskerk geen problemen.

Heemskerk geeft aan dat Nederland momenteel erg slecht presteert volgens de Oeso-cijfers, daaruit komt Nederland namelijk als laagste uit de bus. Heemskerk wil hier verandering inzien, maar geeft aan dat de inhaalslag niet ten koste van de concurrentie mag gaan.

Bron:Financieel Dagblad