Na de recente deals die Microsoft sloot met Linspire, Xandros en Novell deden geruchten de ronde dat ook Ubuntu in onderhandeling zou zijn met de softwaregigant. Maar volgens Mark Shuttleworth, oprichter van het Ubuntu Project, is daar momenteel geen sprake van.
Volgens Shuttleworth zijn de dreigementen van Microsoft dat Linuxdistributies niet nader genoemde patenten schendt loos. Microsoft heeft beloofd om van patentzaken af te zien als een ontwikkelaar van een Linuxdistributie een deal sluit met de softwaregigant. Maar omdat Microsoft volgens Shuttleworth geen sterke zaak heeft, is er voor Ubuntu ook geen reden om gesprekken aan te gaan met het bedrijf. Daarnaast zou de deal die Microsoft sluit niet de eventuele dreiging van een rechtszaak van de daadwerkelijke patenthouder afwenden, waardoor de softwaregigant valse verwachtingen zou scheppen.
Shuttleworth verwelkomt de toezegging van Microsoft om de compatibiliteit tussen Linux en Windows beter te maken en hij gelooft dat Ubuntu op den duur ook kan profiteren van de investeringen van Microsoft en haar nieuwe partners. Ubuntu zal de nieuwe code dan ook zeker implementeren in haar systeem, met dien verstande dat de code wel opensource is.
Dat vertrouwen heeft hij overigens niet in Microsofts OpenXML documentformaat. De specificatie is volgens Shuttleworth niet toereikend en hij denkt dat Microsoft zichzelf er ook niet aan zal houden als het niet goed uitkomt. Hij ziet dan ook veel meer potentie in het Open Document Format (ODF), dat volgens hem niet alleen een betere code heeft, maar ook meer gebruikt wordt momenteel. Hij ziet dan ook liever dat Microsoft deelneemt in de OASIS ODF werkgroep en ervoor zorgt dat de ODF exporteerfunctie van Office 2007 verbeterd wordt.
Overigens sluit Shuttleworth niet uit dat er ooit nog een samenwerking zal plaatsvinden tussen Microsoft en Ubuntu, maar alleen als Microsoft een andere koers gaat varen ten opzichte van opensource software. Volgens Shuttleworth toont de samenwerking tussen Ubuntu en Sun aan dat zijn bedrijf daarvoor openstaat. Sun was lange tijd ook tegen opensource software, maar veranderde haar beleid. Een samenwerking met bedrijven voor altijd uitsluiten is dan ook niet terecht, zo beredeneert Shuttleworth. Hij heeft geen problemen om samen te werken met Microsoft, maar vindt dat de beweegredenen waaronder Microsoft nu opereert niet opbouwend voor opensource software.