Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze?

Dat je Linuxsysteempje nu goed werkt is leuk, maar zonder goede programmatuur heb je hier natuurlijk nog niet veel aan. Ik ga in dit deel kijken naar de werking, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het standaardaanbod van Kubuntu.

Met het meegeleverde softwarepakket van Kubuntu kan je zo’n beetje alles wat je ook met je Windowsinstallatie kon. Uiteraard ging het wel op een andere manier. Een ding wat je niet kan draaien zijn games, maar dan moet je of bij Windows blijven, of ermee leren leven. Nog een manier is de game op gang proberen te krijgen met Cedega. Op de website staan instructies over hoe je dit voor elkaar krijgt. Cedega is wat vroeger wineX was en werkt precies als wine, maar dan voor games.

Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze? De browser: Konqueror
Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze?Maar goed, we kijken nu eerst naar de programma’s waarmee ons inmiddels prachtig uitziende en clean geïnstalleerde besturingssysteem is uitgerust. Het eerste programma waar je oog op valt zijn de twee rechterknoppen links onderin, naast de twee knoppen waarmee je naar het systeembeheermenu gaat en naar de programma’s. De rechter is Konqueror, een browser die standaard bij KDE zit. Deze is in principe net zo stabiel en veilig als Firefox. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je Firefox niet kan gebruiken, want van dit programma bestaat ook een Linuxversie, die je gewoon kan installeren. Deze werkt dan precies zoals je onder Windows gewend was. Ben je gebruiker van Internet Explorer, dan moet je wel aan een andere browser.

Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze? De mailcliënt: Kontact
Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze?Het programma dat naast Konqueror staat op de menubalk heet Kontact. Dit is de standaard mailcliënt van KDE. Hiermee kan je ook nieuwsgroepen bekijken, adressen opslaan en alles wat je eigenlijk met ieder ander mailprogramma kan.
Voor de gebruikers van Thunderbird is er ook een Linuxvariant en voor mensen die dit niet zint zijn er nog zat andere mailclients voor Linux te vinden, zoals bijvoorbeeld Evolution.

Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze? Het officepakket: Openoffice.org
Als je bij programma’s onder kantoorsoftware kijkt, zie je een hele rits aan programma’s die in openoffice.org meegebakken zitten. Dit is in mijn ogen een volwaardig alternatief voor de commerciële versie zoals Office en in mijn ogen een grote stap voorwaarts als je het vergelijkt met Microsoft Works. De tekstverwerker is in mijn ogen briljant. Ik heb al mijn artikelen voor dit bericht in die tekstverwerker geschreven, die writer heet. De opmaak van de tekst wordt gelijk goed gedaan en ziet er goed uit. Met een simpel tooltje is het mogelijk om heel de opmaak naar je eigen wens in te stellen met bijvoorbeeld verschillende kopjes en inspringende regels. Het programma kan met .doc bestanden van Microsoft Word omgaan en heeft zelfs een functie waarmee je je tekstbestand kan exporteren naar Adobe’s PDF-formaat.

Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze?
Het spreadsheetprogramma Calc

Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze?
De tekstverwerker Writer

Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze?
Het vectorprogramma Draw

Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze?
Het presentatieprogramma Impress

Over de tekstverwerker ben ik dus echt te spreken. Dit is in mijn ogen de beste tekstverwerker waarmee ik ooit heb gewerkt. Veel gebruik maken van de andere functies van van Office deed ik niet veel. Wel heb ik gemerkt dat het gebruik van het spreadsheetprogramma van Openoffice.org
gelijk is aan Microsofts Excel. Dit geldt in principe ook wel voor de andere programma’s. Ik heb me laten vertellen dat het databaseprogramma van Openoffice.org minder is dan dat van Microsoft, genaamd Acces, maar ik maak geen gebruik van databases.

Het enige puntje van kritiek dat ik heb, is dat er standaard bijna geen cliparts bijzitten. Deze zijn te downloaden van het internet op een aparte website, maar Openoffice.org geeft hier geen ondersteuning voor, je zal deze apart moeten installeren. Ook is er standaard geen Nederlandse spellingcontrole, deze moet je zelf eventjes downloaden en installeren, maar dit gaat door middel
van een simpele wizard. Al met al is Openoffice.org een pracht van een pakket en in mijn ogen het beste dat beschikbaar is op zowel het Windows als het Linux platform.

Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze? De chatclient: Kopete
Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze?Het standaard bij KDE inbegrepen Kopete is in mijn ogen de beste opensource MSN client die er is. Hiermee kan je gewoon in alle rust chatten. Verwacht niet dat de opensource MSN clients dezelfde functionaliteit hebben als de bekende clients. Sommige mensen zijn hier blij mee, ze kunnen nu eenmaal niet lastig gevallen worden met al die winks en buzzers. Anderen vinden dit toch wel leuk en missen dit. Kopete is de beste in mijn ogen, maar je kan ook Gaim en Amsn proberen. Persoonlijk vond ik Kopete echter beter.

Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze? De IRC-client: Konversation
Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze?Ook wil je natuurlijk chatten met je vrienden van Techzine op de Techzine IRC chat. Standaard is KDE uitgerust met Konversation, maar ik zou X-chat installeren. X-chat is in mijn ogen beter, gebruiksvriendelijker en heeft een hele hoop plugins, die het chatten alleen maar leuker maken. Er staan nog een hele zooi andere programma’s op je standaardinstallatie en je kan nog tienduizenden andere programma’s installeren op je Linuxsysteem. De mogelijkheden zijn eindeloos en je verzint het, of er is wel een programma voor geschreven. De meeste zijn ook uitstekend gedocumenteerd, dus als je een beetje onderzoek doet kom je er wel uit.

Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze?

Opensource deel 9: De programma’s, hoe werken ze? In deze reeks zijn eerder verschenen:

Bron:Techzine Redactie