Opensource deel 1: Inleiding & Linux

Dit is het eerste bericht uit een hele reeks die over opensource gaat. Dit zal een reeks berichten worden waarin het begrip opensource bekender zal worden gemaakt en waarin het uitvoerig getest zal worden.

Het eerste bericht, dat je nu leest, dient als inleiding voor de rest van de berichten. Eén
van de grootste zaken in de opensource-wereld is Linux. Linux is een vrij besturingssysteem voor op je computer. Je moet het zien als vrij in de zin van vrijheid van meningsuiting en niet in de zin van een gratis biertje, al zijn veel distributies wel gratis. Omdat dit zo groot is en de meeste opensource software voor Linux is gemaakt, wil ik beginnen met een inleiding over wat Linux nu precies is.

Opensource deel 1: Inleiding & Linux Wat is Linux dan precies?
Opensource deel 1: Inleiding & LinuxLinux is technisch gezien alleen de kernel. Een kernel is het hart van een besturingssysteem. Hier stuur je namelijk de hardware mee aan, die ervoor zorgt dat de computer werkt. Meestal wordt het hele besturingssysteem Linux genoemd, maar dit klopt dus niet. Veel mensen gebruiken echter gewoon het woord Linux, dus het is niet zo heel erg als jij dat ook doet.

Met een kernel alleen kan je echter niks. Er moeten programma’s zijn die wat aan de hardware te melden hebben en wat van de hardware verlangen. De programma’s hebben elkaar uiteraard ook nodig. Ze hangen aan elkaar vast omdat elk programma een ander doel heeft en soms dus de output van een ander programma nodig heeft om hier zelf wat mee te doen. Dit geldt dus ook voor Linux.
Zonder programma’s die elkaar aanvullen, en elkaar helpen iets te doen, lukt het gewoonweg niet. De programma’s die de basis vormen voor het Linux systeem, heten de GNU utility’s, gemaakt door de FSF (Free Software Foundation). GNU staat overigens
voor GNU’s Not Unix en is dus een recursief acroniem. Ik kom hier later nog op terug.

Opensource deel 1: Inleiding & Linux Oké, heb ik hiermee dan alles wat ik nodig heb?
Nee helaas, met deze programma’s kun je nog niet veel, je moet ze aanvullen met dingen die je zelf wilt hebben.
Een tekstverwerker, een spreadsheet programma, maar bijvoorbeeld ook een webserver, zodat je je eigen website kan hosten op je pc, of een grafische interface, als je niet vanaf de commandline wilt werken. En zeg nu zelf, je koopt die dual-core processor ook niet om naar een zwart scherm met witte tekst te kijken.

Daar zit ook de kracht van Linux in. De programma’s hebben elkaar nodig maar kunnen individueel ook werken. Een applicatie zal ook nooit je hele systeem nekken als het vastloopt. Je sluit het dan makkelijk af en je herstart het daarna eventueel.
Daarom is Linux ook superstabiel. Het geheugenmanagement is ook beter dan dat van Windows, omdat dat systeem altijd zoveel mogelijk geheugen vrij wil houden en Linux altijd alles bezet wil hebben, zodat het optimaal gebruikt wordt.

Een Linux pc is daarom ook dagen, weken, maanden, of zelfs jaren achtereen te draaien. Het is niet zo dat een thuisgebruiker dit zo graag wil, maar de server van Techzine moet bijvoorbeeld wel heel de dag door te bereiken zijn. Een besturingssysteem wat dan niet zo lang achter elkaar kan draaien is dan ook niet geschikt voor dit doel.

Opensource deel 1: Inleiding & Linux Moet ik mijn systeem dan helemaal zelf opbouwen?
Opensource deel 1: Inleiding & LinuxHet is wel mogelijk, sterker nog, dat heb ik wel eens gedaan en ik moet zeggen dat je er een heel sterk systeem van krijgt. Het systeem is verder erg flexibel en betrouwbaar, omdat je het door en door kent.
Instructies om dit te doen kan je op linuxfromscratch.org vinden. Naast dat het gewoon een goed systeem is, leer je er ook een hoop over Linux van. Tegenwoordig zijn er echter nog maar weinig mensen die dit doen. Het is sowieso al niet aan te raden voor beginners en het kost een hele boel tijd. Daarna moet je er nog meer tijd instoppen om het systeem aan te kleden met de software die je wilt gebruiken.

Vroeger kon je echter niet anders dan je eigen systeem vanaf de grond op te bouwen. Tegenwoordig is daar een oplossing voor gekomen. Er zijn heel veel projecten waarin dit al voor je gedaan is en waarin alles netjes tijdens een installatie gedaan wordt. Ook hierin kan je variëren.
Je hebt distributies (zo worden ze genoemd) die makkelijker te installeren zijn dan Windows, maar je het hebt ook distributies die nu eenmaal wat meer tijd en kennis vergen, maar waar je wel heel veel controle over hebt. Voor ieder wat wils dus. Een distributie is trouwens een verzameling programma’s die er samen voor zorgen dat je computer werkt.

Opensource deel 1: Inleiding & Linux Je verhaal is mooi, zijn er dan geen nadelen?
Uiteraard kleven er ook wat nadelen aan dit systeem. Zo werken er bijvoorbeeld geen Windows programma’s onder Linux.
Er zijn natuurlijk wel heel veel alternatieven voor die programma’s, maar vooral games kan je vaak niet spelen op Linux. Dit is voor veel mensen een probleem, omdat ze dit wel graag willen doen of gewoon Microsoft Word willen draaien. Andersom is overigens ook niet mogelijk, dus voor Linux gecompileerde programma’s werken ook niet onder Windows.

Opensource deel 1: Inleiding & LinuxOok is het systeem niet echt makkelijk in gebruik. Sommige mensen zullen wel eens van de term ‘steep learning curve’ gehoord hebben. Dit betekent dat je eerst wat tijd in Linux moet stoppen voordat je het gaat waarderen en ermee om leert gaan.
Hiermee hoop ik Linux als systeem een beetje ingeleid te hebben. Het is erg flexibel en een heel krachtig systeem.

Het is in het begin echter eventjes wennen, omdat het net eventjes anders werkt dan Windows. De meeste mensen die hier komen hebben wel wat computerkennis en kunnen als ze een beetje lef hebben het systeem naast hun bestaande Windows installatie zetten in dual-boot, of gewoon op een oude pc die ze nog hebben staan.

Morgen lees je in deel 2 van het opensource artikel over de geschiedenis van Linux en opensource in het algemeen. Al je commentaar en vragen die niet tussen de frontpage reacties thuis horen, kan je hier kwijt.

Bron:Techzine Redactie