China is nog steeds een groeiende markt en veel bedrijven willen zich nu alvast een plaatsje verwerfen op de Chinese markt. Daarbij zullen ze echter wel rekening moeten houden met de Chinese overheid en de strenge regels die zij opstelt. Google past daarom vanaf nu censuur toe op haar zoekmachine.
Het bedrijf maakte gisteren bekend dat het aparte versies zal uitbrengen van haar zoek- en nieuwssite, die vrijgewaard is van materiaal dat door de Chinese autoriteiten verboden is. Het is een stap die Google liever niet neemt, maar, zo redeneert het bedrijf, het is beter dat mensen in ieder geval iets kunnen zoeken in plaats van niets.
"Google.cn voldoet aan de regels die opgesteld zijn door de Chinese overheid. Voor het benaderen van de Chinese markt moeten we een balans vinden tussen de wens van de gebruiker en de lokale wetgeving", aldus Andrew McLaughlin van Google.
Zijn bedrijf zal voorlopig niet de Gmail en Blogger services gaan aanbieden, omdat Google daarin nog geen balans heeft kunnen vinden.
Mensenrechtenorganisaties zijn niet blij met de keuze van Google om een gecensureerde zoekmachine aan te bieden in China. Volgens de Franse groep Reporters Without Borders neemt Google een immorele positie in met haar keuze. "Door een aangepaste zoekmachine aan te bieden, maakt Google het voor de Chinese overheid eenvoudiger om het internet te filteren. Een website die niet in de zoekmachine is opgenomen zal bijna niet te vinden zijn voor Chinezen. Met de nieuwe versie zullen zelfs de spaarzame sites die niet door lokale firewalls geblokkeert worden niet meer te vinden zijn," aldus de groep in een verklaring.
Google geeft als één van de laatste zoekmachines toe aan de eisen van de Chinese overheid. Eerder deze maand gaf Microsoft al toe dat ze een blog van een Chinese journalist had verwijderd van haar MSN Spaces website, om te kunnen voldoen aan de Chinese wet. Afgelopen jaar liet het bedrijf ook al weten dat het woorden als ‘vrijheid’ en ‘democratie’ blokkeert op haar Chinese MSN portal website.
Ook Yahoo werd in september vorig jaar beschuldigd van het leveren van informatie aan de Chinese overheid, waarmee een Chinese journalist tot tien jaar celstraf werd veroordeeld wegens het lekken van staatsgeheimen.
Een aantal Amerikaanse politici is niet blij met deze gang van zaken en zij willen wetten invoeren, waarmee het voor Amerikaanse bedrijven verboden wordt om mee te werken aan de censuurwetten van de Chinese overheid.