BREIN start rechtszaken tegen muziekuitwisselaars

BREIN start rechtszaken tegen muziekuitwisselaars Stichting BREIN heeft gisteren aangekondigd dat zij procedures begint tegen internetgebruikers die op grote schaal illegaal muziekbestanden aanbieden door middel van peer-to-peer uitwisseldiensten.

BREIN begint vandaag met gerechtelijke procedures tegen 32 uploaders. Naar verwachting zullen er meer zaken volgen. Namens de rechthebbenden eist BREIN dat de aanbieders stoppen met uploaden. Daarnaast wordt een schadevergoeding gevorderd.

De aankondiging volgt op de doorbraak van legale downloadalternatieven in Nederland en jarenlange voorlichtingsactiviteiten van de muziekbranche en waarschuwingen van BREIN, die recentelijk gevolgd werden door vorderingen tegen 50 uploaders – waarvan er inmiddels zeven geschikt zijn voor een bedrag van gemiddeld 2100 euro.

BREIN treedt op namens componisten, tekstschrijvers en uitgeverijen van muziek aan de ene kant en producenten en distributeurs van muziek aan de andere kant. Op een persconferentie in Amsterdam gaven BREIN en internationale en nationale vertegenwoordigers van organisaties van deze rechthebbenden een toelichting op de legitimiteit en noodzaak van juridische acties.

“Het is onmogelijk dat mensen niet weten dat uploaden van auteursrechterlijk beschermde muziekwerken in strijd is met de wet, banen kost, investeringen in muziek moeilijker maakt en een financieel risico met zich meebrengt”, aldus John Kennedy, CEO en voorzitter van de IFPI. “De Nederlandse maatschappijen investeren jaarlijks rond de 20 miljoen euro in Nederlandse muziek. Als daar niet voor betaald wordt, is dat niet langer mogelijk. Het is nu al moeilijk voor nieuwe artiesten om een platencontract te bemachtigen. ” voegt Theo Roos, voorzitter van de audio-afdeling van de NVPI daaraan toe.

Cees Vervoord, directievoorzitter van BUMA/STEMRA en bestuursvoorzitter van CISAC (de wereldwijde koepelorganisatie van auteursrechtenorganisaties) deed daarom een beroep op internetproviders en hardwarebedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun product niet langer ten koste van de inkomsten van de muziekauteurs in de markt te zetten. “Het is natuurlijk onverantwoord om ‘ongelimiteerd uploaden van muziek’ aan te prijzen. Ten eerste is dat uploaden meestal illegaal en ten tweede zorg je ervoor dat je klanten een schadeclaim riskeren. Binnen het huidige klimaat, zou je mogen verwachten dat bedrijven van deze statuur op een maatschappelijk en ethisch verantwoorde wijze werken aan vergroting van hun winstmarges, tevens rekening houdend met de rechten van de muziekauteur ”.

De acties van BREIN maken deel uit van een initiatief van bijna duizend acties dat vandaag in elf landen in Europa en Azië werd aangekondigd. Voor Nederland zijn het de eerste acties, net zoals voor Finland, Ierland en Japan. Eerdere acties in andere landen hebben tot resultaat geleid. Zo daalde het aantal illegaal aangeboden bestanden in Duitsland met een derde.