Uit onderzoek van Duitse wetenschappers blijkt dat de hersenen van computergamers verbazingwekkend veel overeenkomen met die van drugsverslaafden.
Het onderzoek van de Duitse universiteitskliniek Hamburg-Eppendorf wordt in het januarinummer van Nature Neuroscience beschreven.
Uit proeven met magneetresonantie is gebleken dat de hersenactiviteit van een enthousiaste gamer te vergelijken is met die van verslaafden. Het onderdeel van de hersenen welke met verslaving in verband staat, is bij beiden sterk geactiveerd.
Vanuit het zogenaamde ventraal striatum zorgen ‘beloningmechanismen’ voor het menselijk handelen.
De proeven werden zonder computer uitgevoerd: vierentwintig personen, waarvan de helft regelmatige gokkers en spelletjesliefhebbers waren, moesten uit een set kaarten er twee onthouden. Wie de juiste kaarten raadde, won.
Er werd om echt geld gespeeld.
Echte gokkers vertoonde opvallenderwijs minder hersenactiviteit in de betrokken gebieden waardoor er dus een grotere stimulans nodig is.
Er word gedacht dat mensen die met spelletjes in de problemen komen, niet genoeg dopamine aan maken, welke nodig is om een gevoel van tevredenheid en geluk te ervaren. Sommige mensen hebben een hogere doses dopamine nodig dan het brein aan kan maken, zo denken de wetenschappers.
Het onderzoek zou de soms obsessieve en destructieve drang van sommige spelers van computerspelletjes kunnen verklaren, die vooral in Aziatische landen in een aantal gevallen al tot de dood heeft geleid.
Toch word er ook gewaarschuwd voor een te eenvoudige ‘chemische’ verklaring van verslavingsgevallen. Soms is dwangmatig gedrag ook vanuit sociale achtergronden te verklaren, aldus Mark Griffith van de Universiteit van Nottingham Trent.