De Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland, kortweg BREIN, krijgt steeds meer kritiek te verduren nu het is begonnen waarschuwingen naar p2p gebruikers te versturen. Internetadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm verklaart tegenover Webwereld dat het privacyaspect wel degelijk een rol speelt bij de wijze van werken van BREIN. "Je mag als organisatie niet zomaar systematisch persoonsgegevens opzoeken om overtredingen van het auteursrecht op te sporen."
BREIN begon eerder deze maand al met het sturen van waarschuwingen naar gebruikers van het bekende peer-2-peer programma KaZaA. Met programma’s als Grokster en KaZaA is het mogelijk naar andere gebruikers berichten te sturen. Merkt BREIN hierbij dat iemand illegaal bestanden aanbiedt, kan hij een waarschuwing verwachten. Thijm zegt dat het mogelijk is dat BREIN hiermee de wet overtreedt.
Directeur van BREIN Tim Kuik ligt hier niet wakker van. "Wij doen niets anders dan het zoeken naar openbare gegevens via openbaar toegankelijke methodes. Die mensen hebben gewoon hun shared-folder opengezet. Wij gedragen ons niet anders dan iedere andere p2p-gebruiker."
Kuik vergelijkt dit van een marktkoopman die illegale schijfjes aanbiedt. . "Iedereen mag ze komen bekijken, maar als wij langskomen, is het ineens: ‘Nee, Brein mag niet kijken."
Voorwaarden
Thijm heeft KaZaA in de rechtzaal al meerdere malen met succes verdedigd, en wijst op de gebruikersvoorwaarden van KaZaA. "De handelwijze van BREIN is in strijd met de voorwaarden van KaZaA. Daarin staat onder meer dat de gebruiker geen verkeer zal monitoren of zoekopdrachten zal doen om informatie over individuele gebruikers te verzamelen. Dat doet BREIN duidelijk wel."
Van dit argument is Kuik ook niet onder de indruk. "Leuk gevonden", zegt Kuik luid lachend tegen Webwereld. "Maar in alle eerlijkheid, dit laat precies de dubbele moraal van KaZaA zien. Want in diezelfde voorwaarden staat ook dat je geen strafbare feiten mag plegen met de software, verklaart hij."
Door p2p-site Releases4u is ondertussen een campagne tegen BREIN gestart. Zij menen dat BREIN helemaal fout zit. Volgens woordvoerder Bart Otten moet BREIN stoppen met het verzenden van berichten via p2p-netwerken. "Gebeurt dit niet, dan zal de rechtbank op een dag uitspraak doen." Uit angst voor torenhoge kosten wil Releases4u zelf voorlopig echter geen zaak tegen Brein beginnen.
Spam
Otten wijst onder meer op de telecommunicatiewet. Hoe BREIN met de berichten in werking gaat, zou als spam opgevat kunnen worden. "Het gebruik van elektronische berichtendiensten is uitsluitend toegestaan als de verzender kan aantonen dat de ontvanger daarvoor voorafgaand toestemming heeft verleend", aldus Otten. "Het lijkt me sterk dat dat gebeurd is."
Kuik noemt dit onzin. "Dit heeft niets met spam te maken. Wat wij doen, dient geen commerciële doeleinden. Het gaat erom misbruik aan de kaak te stellen. Grappig trouwens dat Releases4u hiermee komt. Als zij het wetboek verder zouden doorbladeren, moeten ze ook tot de conclusie komen dat wat zij promoten illegaal is."
Tot slot zou BREIN zich gedragen als een justititieel opsporingsapparaat. "Zij doen alsof ze de FIOD zijn. Dat is niet het geval, BREIN is een commerciële belangenclub." Eerder stelde PvdA-kamerlid Martijn van Dam al vragen aan minister Donner over deze kwestie. Van Dam vraagt zich af wat de bevoegdheden van BREIN zijn. Donner heeft hierop nog geen antwoord gegeven.
België
De benadering van BREIN is overigens niet helemaal nieuw. In 2001 deed de Belgische platenindustrie al hetzelfde met de gebruikers van Napster. De Belgische Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer kwam hierna tot de conclusie dat de actie van de platenindustrie strijdig was met het recht op privacy.
Wij bedanken ..::T!M::.. voor het insturen van dit bericht.