Een Britse rechtbank heeft EasyEverything schuldig bevonden aan inbreuk op copyrights. De keten van internetcafés stelde klanten in de gelegenheid muziek online te downloaden en de van internet gehaalde nummers vervolgens tegen betaling te laten branden op cd. De uitspraak is de laatste ontwikkeling in een al 18 maanden durend geschil tussen de grote muziekmaatschappijen en de keten van populaire internetcafés van de Griekse ondernemer Stelios Haji-Ioannou, tevens oprichter van vliegmaatschappij EasyJet.
De Britse platenindustrie, vertegenwoordigd in de British Phonographic Industry (BPI), heeft de keten van internetcafés vorig jaar voor de rechter gesleept. De BPI, waarbij onder meer Sony Music, EMI en Universal Music zijn aangesloten, beschuldigde EasyEverything zogezegd van inbreuk op copyrights.

De keten stopte met de dienst in september 2001, naar eigen zeggen om commerciële redenen. Tegenover de rechtbank verklaarde de keten van webcafés dat het bedrijf niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor de zaken die de klanten downloaden. Bij EasyInternet konden klanten omgerekend voor 8,16 dollar de gedownloade zaken op een cd branden.
De platenindustrie noemt het downloaden van veelal auteursrechtelijk beschermde muziekfiles regelmatig als een van de belangrijkste oorzaken van de terugval in cd-verkopen. De muziekindustrie heeft verklaard blij te zijn met de uitspraak. Easy-oprichter Stelios Haji-Ioannou heeft dinsdag tegenover persbureau Reuters verklaard tegen de uitspraak in beroep te gaan om ’te zien wat er verder gebeurt’. Haji-Ioannou baseert z’n beroep op het zogenoemde ‘fair use’. Volgens hem mogen klanten volgens de wet voor eigen gebruik wel degelijk kopieën maken van muziek, films en software.