Het bedrijf van Professor Max Welling, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en voorheen werkzaam bij onder andere Microsoft en Qualcomm, en chemicus Dr. Chad Edwards, met een geschiedenis bij onder andere Google en BASF, krijgt een investering van 30 miljoen euro. Hiermee moet de bijzondere missie van het bedrijf verder kracht bijgezet gaan worden.
We schrijven tegenwoordig veel over generatieve AI (GenAI). Vaak gaat het dan echter om toepassingen die de infrastructuur, systemen en processen van organisaties moeten verbeteren. CuspAI richt zich op iets compleet anders. Het zet GenAI in om een van de voornaamste uitdagingen van deze tijd te lijf te gaan. En dat is het mogelijk maken van een duurzame toekomst. CO2 (kooldioxide) speelt hier een belangrijke rol in. Allereerst is het de bedoeling om er zo weinig mogelijk van uit te stoten. Er moet echter ook iets gedaan worden aan het weer opvangen van CO2. Dat is waar CuspAI zich op richt.
CuspAI
CuspAI zet GenAI in om nieuwe materialen mee te genereren. Je kunt het platform zien als een zoekmachine, maar dan niet alleen voor bestaande materialen, maar voor alle potentiële moleculen en materialen die er zijn. Het gaat dan specifiek om materialen die CO2 als een van de componenten hebben. Op die manier wordt het mogelijk om CO2 niet alleen af te vangen, maar ook vast te zetten in een nieuw materiaal. De AI van CuspAI genereert op aanvraag de mogelijke moleculaire structuren en optimaliseert deze om er zeker van te zijn dat hij voldoet aan de opgegeven criteria.
Investeerders zien toekomst in CuspAI
Het afvangen en weer vastleggen van kooldioxide staat zoals gezegd hoog op de wensenlijst in de strijd tegen broeikasgassen. Sterker nog, het is een markt die volgens ExxonMobil in 2050 niet minder dan 4 biljoen dollar waard zal zijn. Dat betekent dat investeerders nu al in actie moeten komen. Met de aankondiging van vandaag dat CuspAI 30 miljoen euro startkapitaal heeft opgehaald zien we dat nu ook gebeuren.
Oprichters Welling en Edwards hebben hun sporen ruimschoots verdiend in de (academische) disciplines waarin ze zich hebben gespecialiseerd. Dat biedt perspectief voor een succesvolle lancering en toekomst voor CuspAI. Ook Geoffrey Hinton, ook wel bekend als The Godfather of AI, ziet het wel zitten in CuspAI. Hij neemt plaats in de board van het bedrijf.
Tot slot is CuspAI een samenwerking aangegaan met Meta. Het gaat dan specifiek om het zogeheten Fundamental AI Research (FAIR) team van Meta. Dat houdt zich – samen met Georgia Tech – bezig met het OpenDAC-onderzoeksproject. DAC staat voor Direct Air Capture, het uit de atmosfeer halen van kooldioxide. Gezamenlijk denken de partijen hier verder mee te komen.
Lees ook: CO2-uitstoot Microsoft schiet omhoog met 30 procent