E-mail-cliënts
E-mail is voor velen van bijna vitaal belang. Er zijn dan ook veel mailcienten voor Mac OS X, we beperken ons tot drie van de meest gebruikte cliënten. Voor veel mensen is een mailcliënt ook niet direct nodig, aangezien services als Gmail en Windows Live een webgebaseerde functie leveren waar vaak meer gespecialiseerde functies in terug te vinden zijn.
Apple’s eigen inbreng is het programma ‘Mail’. Mail ondersteunt zo goed als alle standaard-protocollen en daarnaast ook MobileMe, de cloud-service van Apple. De laatstgenoemde service wordt standaard niet of slechts deels ondersteund door andere mailcliënten.
Mail is verder ook goed geïntegreerd met Spotlight, waardoor het makkelijk is om ook buiten het programma om een belangrijke mail terug te vinden. Mail kan tevens synchroniseren met iCal, Apple’s kalenderprogramma, en kan ook dienen als RSS-lezer, dankzij de ingebouwde RSS-functie.
Mozilla Thunderbird
Zoals het geval is met Mozilla Firefox, is ook Thunderbird een programma dat bedoeld is om krachtig en functioneel te zijn. Het programma is in principe vrij van overdreven functies, maar dankzij de mogelijkheid om plug-ins te installeren is Thunderbird naar eigen smaak aan te passen. Zo zijn er plug-ins om de kalender van Mozilla, genaamd Lightning, te synchroniseren met het mailprogramma.
Thunderbird biedt daarnaast net als Mail ondersteuning voor RSS-functies. Thunderbird werkt niet samen met de iCal-kalender van Apple zelf.
Microsoft Outlook
Hoewel Windows-gebruikers al jarenlang konden werken met Microsoft Outlook, werd deze mailcliënt pas kortgeleden geïntroduceerd voor Mac OS X-gebruikers. Met de komst van Office for Mac 2011 is de software ook beschikbaar voor Apple’s besturingssysteem, althans, voor de Business-editie van het softwarepakket.
In Office for Mac 2008 zat wel een mailcliënt genaamd Entourage, maar deze verschilde wezenlijk van Microsoft Outlook op Windows. In de nieuwe Mac-versie zijn grote verschillen gelijkgetrokken. Dit betekent dat men alle Outlook-data vanuit Windows direct kan importeren in Outlook voor de Mac, iets wat voorheen niet zomaar mogelijk was. Net als Mail van Apple zelf, is Outlook goed geïntegreerd in Spotlight, wat het doorzoeken van de mail buiten het programma om bevordert.
Zoals eerder aangegeven is Microsofts’ Ribbon-interface in Office for Mac 2011 uit te schakelen, dit gaat alleen niet op voor Microsoft Outlook. De Ribbon-interface is de enige keus die je hebt.
Een groot nadeel van Outlook is natuurlijk wel dat het programma zich in het Office for Mac 2011-pakket bevindt en dus niet gratis te verkrijgen is, zoals de andere besproken cliënten. Verder synchroniseert de e-mailclient niet met iCal.
Aanrader
Zelf maak ik over het algemeen gebruik van webgebaseerde maildiensten en daarom is de keuze wat betreft een mailcliënt lastig. Synchronisatie met iCal acht ik wel als iets handigs, maar zeker niet onoverkomelijk, mocht de functie niet aanwezig zijn.
Mocht je de Business-editie van Office for Mac 2011 aanschaffen, dan is het gebruik van Microsoft Outlook zeker een aanrader, maar ook Mozilla Thunderbird en Apple’s eigen Mail zijn prima programma’s. Uiteindelijk is het aan jezelf welk programma je het liefst gebruikt. Hecht je immers veel waarde aan een programma dat je kan aanpassen, dan is Thunderbird jouw optie. Als je Office for Mac 2011 aanschaft, is Microsoft Outlook zeker het proberen waard. Wil je niks betalen voor een simpele en goede mailcliënt of hecht je veel waarde aan synchronisatie met één enkele kalender, dan ben je klaar met Apple’s Mail.
In deel V: Multimedia
Na het bespreken van de browsers, e-mail clients, office suites en messenger-clients bespreken we in het volgende deel andere veel gebruikte programma’s. Zo zullen er in het volgende deel de volgende multimedia applicaties aan bod komen:
• Mediaspelers | • Muziekspelers |
• Fotobewerking |
In totaal zijn er 6 delen verschenen in de reeks "Overstappen naar Mac OS X", het volgende deel is: Overstappen op Mac OS X: Deel V – Multimedia.