3min Devops

How to: [C#] Les 2: je eerste C# windows applicatie

De code ontwerpen

Nu we het ontwerp van het venster hebben is het van belang om alle componenten ook te laten werken. Een knop gaat niet eens magischerwijs werken, en een tekstvak zijn inhoud komt ook niet op een magische wijze in een bericht box te staan. De code verbindt alle controls in het formulier. Het is belangrijk om eerst na te gaan; wat moet er gebeuren? Het handigste is om een probleem eerst in je hoofd op te splitsen in kleinere problemen totdat je die zelf kan oplossen.

Het is ook handig om te weten dat 1 windows venster 2 code files heeft: Form1.cs en Form1.Designer.cs. Form1.Designer.cs staat onder (als je hem uitklapt is die te openen). Hier staat alle code in voor het plaatsen van de controls, grootte, events, locatie enz. Die wordt gemaakt door de Designer tool. De code van Form1.cs is te bereiken door rechts te klikken in de Designer en naar ‘View Code’.

Bedenken wat er moet gebeuren

Wat moet er gebeuren als de gebruiker daar op klikt? Natuurlijk moet ‘het aantal’ worden opgehoogd. Indien die groter is dan het aantal ingevuld in waarschuwings_aantal, dan moet er een waarschuwing worden afgegeven.

Er moet ‘het aantal’ worden opgehoogd. Waar wordt die opgeslagen dan? Dat is niet in het label aantal. Daar staat enkel een weergave van. Het is handig als je in de code zelf ook nog in pure vorm het aantal opslaat! Aangezien een aantal altijd een getal betreft, moeten we die opslaan in een integer. Dan rest de vraag nog; waar wordt die opgeslagen? Dat moet ergens in het programma, maar daar zit ook weer onderscheid in. Het ophogen kan gebeuren door bij het aantal 1 op te tellen. Dat nieuwe getal moet gewoon weer het aantal worden terug gezet. De vergelijking met waarschuwings_aantal kom ik zo op terug.

Event definieren

We beginnen eerst met het klik event dat moet worden afgehandeld. Zo’n event wijst altijd naar een functie in de code. Die functie wordt aangeroepen (in dit geval) wanneer er op de knop wordt gedrukt. Er bestaan veel soorten events in C#. Dat kan van alles zijn; Click, DoubleClick, MouseHover, MouseDown etc. In dit geval maken we gebruiken van Click event. Er zijn twee manieren om die op de knop te zetten. De simpelste is gewoon te dubbel klikken op de knop in het ontwerp venster. Een andere manier is (en zeker niet onbelangrijk voor in de toekomst) via het Event blad:

How to: [C#] Les 2: je eerste C# windows applicatie

In het rood omcirkelde staan 2 knoppen. De eerste knop (het lijstje) is waar alle eigenschappen van een control staan. De tweede (het bliksemteken) is het event blad. Hier staan alle events die op dit control kunnen worden gezet. Hier staat ook meteen informatie bij wanneer de bijbehorende functie wordt uitgevoerd. In dit geval staat er bij Click “occurs when the component is clicked”. Precies wat we zoeken. Om er een functie aan te ‘hangen’ is het een kwestie van dubbel klikken op Click.

Wanneer je een functie hebt aangemaakt wordt je doorgestuurd naar een code venster. Hier in zul je zien dat Visual Studio de functie private void knop_tel_Click( object sender, EventArgs e ) heeft aangemaakt. Alle code die tussen de acculades staan is de code die wordt uitgevoerd wanneer de gebruiker op de knop heeft geklikt. Op de volgende pagina gaan we de daadwerkelijke code schrijven.