Foobar2000 installeren en gebruiken
Inleiding
Er zijn waarschijnlijk heel veel audio-players die kunnen werken met het .flac bestandsformaat. Maar in deze tutorial wil ik mijzelf beperken tot Foobar2000. Een audio-player die gesierd wordt door zijn eenvoud en laag geheugengebruik. Natuurlijk moet ik wel melden dat Foobar2000 ontwikkeld is voor het Windows-platform. Als Linux-gebruiker zou je van "gmusicbrowser" gebruik kunnen maken.
Installatie Foobar2000
De link om Foobar2000 te downloaden kun je hieronder vinden. Met de hedendaagse internetverbindingen die iedereen thuis heeft liggen zal het programma binnen een minuut gedownload zijn.
Download Foobar2000 hier
Na het downloaden dienen we Foobar2000 te installeren. Start het installatie bestand en doorloop de installatie schermen.
- Installatievenster 1
Dit venster geeft een waarschuwing dat je begint aan de installatie van Foobar2000. Mocht je besluiten Foobar2000 toch niet te installeren dan kun je hier de installatie voortijdig afbreken. Dit is overigens ook mogelijk in al de volgende vensters. Klik op "Next" om de installatie te hervatten.
- Installatievenster 2
Accepteer de licentieovereenkomsten door te bevestigen met de "Next" knop. Als je niet akkoord gaat wordt de installatie afgebroken.
- Installatievenster 3
Geef de locatie op waar Foobar2000 geinstalleerd moet worden. De standaardlocatie is C:/Program Files/Foobar2000
- Installatievenster 4
Hier geef je aan welke onderdelen van Foobar2000 geinstalleerd moeten worden. Kies voor "Full" en klik vervolgens op "Next" om de installatie te hervatten.
- Installatievenster 5
Geef een mapnaam op waar Foobar2000 in geinstalleerd moet worden. Ik heb het nu gewoon op Foobar2000 laten staan zodat er een aparte map voor Foobar2000 wordt aangemaakt. Maar je zou een map kunnen maken die je bijvoorbeeld Musicplayer noemt zodat je meerdere spelers bij elkaar in het menu start kunt zetten.
- Installatievenster 6
Een scherm dat waarschijnlijk helemaal voor zich spreekt. Gewoon op "Finish" klikken. De installatie is nu achter de rug.
Foobar2000 voor de eerste keer gebruiken
Als je jezelf gehouden hebt aan het bovenstaande stappen plan is Foobar2000 nu automatisch voor je opgestart. Het programma vraagt bij de eerste keer opstarten van welke lay-out je gebruik wilt maken. Deze keus kan ik niet voor je maken, het is natuurlijk heel persoonlijk wat je voor lay-out wilt gebruiken.
Mijn voorkeur gaat over het algemeen uit naar de style "Visualisation + Cover Art + Tabs" de kleur "Dark Blue" en de ‘Playlist Layout’ zet ik over het algemeen op "Separate Album & Artist Columns".

Foobar2000 is nu voldoende geconfigureerd om .flac bestanden af te spelen. Je kunt dat op verschillende manieren doen. Zo kan je het bestand op je computer opzoeken, er met de rechtermuisknop op klikken en vervolgens kies je voor openen met Foobar2000. Je kan natuurlijk ook via het menu van Foobar2000 gaan naar File -> Open…" en vervolgens navigeer je dan naar het audiobestand dat je wilt openen.

Om gebruik te kunnen maken van de converteermogelijkheden die in Foobar2000 verstopt zitten moet je de benodigde encoders downloaden en installeren. Download hieronder in ieder geval de FLAC-encoder, daarnaast kun je de overige encoders downloaden als je daar ook mee wilt experimenteren.
Download de FLAC encoder hier (kies de command-line tools only package for Windows)
- De LAME MP3 encoder kan je hier downloaden (Versie 3.97 raad ik je aan te downloaden)
- De FLAC encoder kan je hier downloaden (download de "command-line tools only" versie.)
- De Ogg Vorbis encoder kan je hier downloaden (ik raad je aan Oggenc2.85 using aoTuVb5.5 te downloaden.)
- De Nero AAC encoder kan je hier downloaden.
- De Musepack encoder kan je hier downloaden (download het mppenc 1.16 pakket.)
- De WavPack encoder kan je hier downloaden (download het WavPack Win32 pakket.)
Op pagina drie zal ik je uitleggen hoe je WAVE-=bestanden kunt omzetten naar het FLAC formaat. Op pagina vier behandel ik de optie om de .flac bestanden zonder allerlei rompslomp rechtstreeks op een cd te branden.