Geavanceerde instellingen
Inleiding geavanceerde instellingen
Zoals bijna ieder programma heeft ook µTorrent geavanceerde instellingen. Ik zal jullie hier uitleggen wat deze geavanceerde instellingen inhouden en hoe je ze gebruikt.
Disk Cache
Om bij de geavanceerde instellingen te komen moet je eerst linksboven in het µTorrent venster op options klikken en dan op preferences. Klik nu op het plusje links naast Advanced. Hier vind je het submenu Disk Cache.
Door de disk cache kan µTorrent sneller worden. Hij slaat namelijk veel gebruikte gegevens op in de Disk Cache. Standaard is deze disk cache 32MB, maar deze kun je echter veranderen. Om dit te doen moet je het hokje voor "Override automatic cache size and specify the size manually" aan te vinken. Het hokje waar 32 instaat wordt dan wit, zodat je er een andere waarde in kunt vullen. Standaard staat "Reduce memory usage when the cache not is needed" aangevinkt. Het is aangeraden dit zo te laten, want hierdoor wordt er minder geheugen gebruikt als de cache niet nodig is.
De andere opties van de disk cache zijn niet erg noodzakelijk voor µTorrent, daarom behandelen we deze niet in deze tutorial.
User Interface
Vervolgens behandelen we de User Interface. Hier kun je bijvoorbeeld instellen wat er moet gebeuren als je dubbelklikt op een torrent, op welke torrent sites µTorrent moet zoeken enzovoorts. Als eerste behandelen we de functies in: "Actions for doubleclick". Hier kun je instellen wat moet gebeuren als er dubbelgeklikt wordt op een torrent. Je kunt de torrents onderverdelen in twee soorten:
For seeding torrents
Dit zijn de torrents die alleen nog maar seeden (dus uploaden en niet meer downloaden).
For downloading torrents
Dit zijn de torrents die nog bezig zijn met downloaden.
Per soort torrent kun je de volgende functie instellen die moeten plaatsvinden als je erop dubbelklikt:
Start/Stop
Hiermee start of stop je de torrent als je erop dubbelklikt.
Open Folder
Hiermee open je de map waar de torrent in gedownload wordt.
Show Download Bar
Met deze functie is het mogelijk de download bar te openen als je op de torrent dubbelklikt. De download bar ziet er alsvolgt uit (deze blijft altijd op de voorgrond):
De downloadbar van µTorrent
In µTorrent heb je de mogelijkheid om de maximale up- of downloadsnelheid te beperken. Dit ziet er alsvolgt uit:
In deze lijst vind je standaardsnelheden. Je kunt echter extra snelheden toevoegen in deze lijst. Om dit te doen moet je bij "Speed popup list" bij User Interface zijn. Eerst moet je "Override automatic speed popup list" aanvinken. Daarna kun je zelf nieuwe snelheden toevoegen in de lijst. Dit ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
Standaard: 0,5,10,15,20,30
Aangepast: 0,5,6,10,13,15,20,30
Op deze manier heb je 6 kb/s en 13 kb/s toegevoegd.
µTorrent bied de mogelijkheid om vanuit het programma naar torrents te zoeken (rechtsboven in het venster staat de zoekbalk). Standaard zijn al een aantal torrent-sites in µTorrent gezet. Je kunt er echter zelf nog een aantal toevoegen. Dit doe je door een extra site bij "Search Engines" toe te voegen. Als je Google wilt toevoegen ziet dit bijvoorbeeld zo uit:
1 |
Google|http://google.com/search?q= |
Dus eerst de sitenaam (deze is zichtbaar in µTorrent), dan een | (rechte streep) en dan de zoekpagina zelf. Let op! De site die bovenaan in deze lijst staat in de standaard torrentsite waar op gezocht wordt door µTorrent.
Web UI
De Web UI is een erg handige functie waardoor je vanaf andere pc’s in je netwerk, of via het internet, µTorrent kunt beheren. Om de Web UI aan te zetten moet je eerst het hokje links naast "Enable Web Interface" aanvinken. Nou kun je ook de tekstbalkjes bij "Authentication" invullen. Je kunt inprinciepe "admin" laten staan en alleen het wachtwoord nog invullen. Dit is echter af te raden. Het beste kun je gewoon een persoonlijke inlognaam gebruiken.
Je kunt er ook voor kiezen dat gasten via een webbrowser je µTorrent kunnen bekijken door "Enable Guest Account" aan te vinken, maar dit is sterk af te raden tenzij je wil dat iedereen kan zien wat je download. Standaard kun je op de Web UI van µTorrent komen via port 8080. Dit kun je echter veranderen door het hokje voor "Alternative listening port (default is the BitTorent port)" aan te vinken en 8080 in iets anders te veranderen.
Nu kun je via het netwerk op het Web UI van µtorrent komen. Als je dit ook via het internet wilt doen zal je eerst de porten in je router moeten forwarden. Als je niet weet hoe dit moet, kun je dit vragen in Netwerk Algemeen in het Techzine Forum.