Basisinstellingen
Instellingen voor eerste gebruik
Als µTorrent voor de eerste opstart, wordt je nog even de vraag voorgeschoteld of je µTorrent als standaardprogramma wilt gebruiken voor .torrent bestanden. Kies hier ja als je wilt dat .torrent bestanden altijd met µTorrent worden geopend.

Wil je uTorrent instellen als standaardprogramma?
Ook kan je hier kiezen om dit te blijven controleren, zo weet je zeker dat weet .torrent bestanden altijd aan µTorrent gekoppeld zullen zijn.
Vervolgens wordt de zogeheten Speed Guide getoond. Aan de hand van je internetverbinding bepaalt µTorrent de bandbreedte en het maximale aantal actieve torrents. Hier kan je het beste een waarde kiezen die gelijkwaardig of net iets minder is dan jouw internetverbinding. Later zullen we behandelen hoe je dit handmatig nog aan kunt passen om zo je verbinding niet volledig te gebruiken.

µTorrent’s Speed Guide
uTorrent kiest standaard een veelal ongebruikte poort om al het torrent-verkeer over te laten lopen. Het is hierbij, zeker als je met een router werkt, heel belangrijk dat de aangeduide poort ook daadwerkelijk open staat. Klik daarom op de knop ‘Test if port is forwarded properly’. Als onderstaande tekst in het browservenster verschijnt, is alles in orde. Als dit niet zo is moet je de aangegeven poort in je router forwarden naar je pc.
Optie drie is het inschakelen van encryptie. Hiermee wordt voorkomen dat internet service providers (ISP’s) het verkeer kunnen afluisteren. Deze functie kun je het beste eerst uit laten staan. Mocht later echter blijken dat de downloads op deze manier langzamer gaan, kun je hem later nog steeds aanzetten. Vervolgens klikken we op ‘Use Selected Settings’.
Basisinstellingen
Vervolgens gaan we naar ‘Options’ en ‘Preferences’, degene die van toetsencombinaties houden kunnen ook op Ctrl+P drukken.
General
µTorrent ondersteunt standaard maar één taal, te weten Engels. Als je µTorrent toch graag in Nederlands, of een andere taal, wilt hebben, moet je op "more" klikken naast het keuzevak van de taal. Als je hierop geklikt hebt kom je op de site van µTorrent. In het witte gedeelte van de site zie je het Language Pack. Download dit in de map waar ook de executable van µTorrent staat. Als je dit gedaan hebt kun je ook "Nederlands" kiezen.
Standaard staat µTorrent zo ingesteld dat het automatisch controleert of er een nieuwe versie beschikbaar is. Wil je dit echter zelf in de hand houden, haal dan het vinkje weg bij ‘Check for updates automatically’.
De optie ‘Close to tray’ houd in dat als je µTorrent-venster sluit door op het kruisje te klikken, het programma zich in het systeemvak nestelt en niet in de taakbalk. Het groene ‘µ’-logo is het enige dat dan zichtbaar is. ‘Minimize to tray’ doet precies hetzelfde bij het minimaliseren van het venster.
Om nog even door te gaan op het welbekende kruisje in de rechter bovenhoek, als je daar op klikt wordt slechts het venster gesloten. µTorrent blijft altijd in de achtergrond draaien. Wil je µTorrent echt afsluiten, dan dien je met de rechtermuisknop op het groene ‘µ’-logo in het systeemvak te klikken en voor ‘Exit’ te kiezen. Een andere mogelijkheid is om via het menu ‘File’ eveneens ‘Exit’ te kiezen.
In het gedeelte "Display Options" kun je instellen wat je graag wel en wat je graag niet wilt zien in je µTorrent scherm.
Downloads
Bij ‘Put new downloads in’ kunnen we kiezen waar de actieve downloads worden opgeslagen. Zet hiervoor het vinkje bij die optie aan en blader naar de plek waar je de bestanden wilt opslaan.
De optie ‘Always show dialog on manual add’ geeft aan of er een dialoogvenster getoond wordt wanneer een torrent wordt toegevoegd. Als dit aan staat geeft dit je de kans om te kijken of een cd bijvoorbeeld wel compleet is, aangezien je gewoon de MP3- of WMA-bestanden kunt zien. Tenzij het natuurlijk is ingepakt in een ZIP- of RAR-bestand. Bij videobestanden kan deze functie ook handig zijn, aangezien dan snel duidelijk wordt welke extensie het bestand heeft.
Als je wilt dat de bestanden verplaatst worden zodra ze klaar zijn met downloaden, vink dan de optie ‘Move completed downloads to’ aan. Dit kan handig zijn om onderscheid te maken tussen downloads die reeds zijn binnengehaald en die nog bezig zijn. Mijn ervaring heeft geleerd dat uTorrent te downloaden data al op de harde schijf buffert. Zo kan het voorkomen dat een bestand van 50 MB slechts op 75 procent is met downloaden, maar wel al de volledige 50 MB aan harde schijfruimte in beslag neemt.
Bij "When Adding Torrents" kun je instellen wat µTorrent moet doen als er een .torrent bestand geopend wordt. Als je wil dat een download niet automatisch start als je hem opstart moet je "Don’t start the download automatically" aanvinken. Als je wil dat µTorrent, voordat het begint met downloaden, aangeeft wat er precies in het .torrent zit, moet je "Show a window that displays the files inside the torrent". Op deze manier weet je van tevoren of je wel het goede aan het downloaden bent. Het derde vinkje, "Activate the program window", zorgt ervoor dat het µTorrent venster geopend wordt als je begint met downloaden.
Connection
Mocht je bij de eerder besproken ‘Speed Guide’ op een gesloten poort zijn aanbeland, dan kan je hier alsnog handmatig een poort ingeven. Ook hier geldt natuurlijk voor dat deze in de router open moet staan. Mocht je niet weten hoe je een poort in je router open zet, kijk dan in de handleiding van je router of vraag om hulp in de sectie Netwerk Algemeen op ons forum, in de FAQ staat wat algemene informatie omtrent poortmappen.
Ook kun je hier de maximale up- en downloadsnelheden aangeven in kB/s (kilobytes per seconde). Het is aan te raden om de maximale uploadsnelheid op ongeveer de helft van je werkelijke uploadsnelheid te zetten, aangezien je verbinding anders volledig gebruikt wordt door µTorrent en je niet meer normaal kunt internetten omdat alles erg langzaam gaat.
De overige opties zijn niet direct van belang of staan al goed ingesteld. Daarom slaan we ze in deze tutorial over.
BitTorrent
In dit gedeelte kun je alles omtrent de BitTorrent connecties instellen. Bij "Global maximum number of connections" kun je instellen op hoeveel connecties µTorrent maximaal mag maken (dit geldt voor alle torrents samen). Bij "Maximum number of connected peers per torrent" kun je het maximum peers instellen die verbinden met je torrent. Bij "Number of upload slots per torrent" kun je instellen hoeveel uploadslots er maximaal per torrent komen.
Bij "IP/Hostname to report to tracker" kun je instellen welke IP of Hostname doorgegeven wordt aan de tracker. Dus in plaats van je eigen IP. Als laatste kun je instellen of je je torrent versleuteld wilt downloaden. Je kunt deze uitschakelen (Disable), inschakelen (Enable) of forceren (Forced).
Queueing
Bij "Maximum number of active torrents (upload or download)" kun je instellen hoeveel torrents er maximaal actief mogen zijn. Dus hoeveel torrents er maximaal mogen uploaden en/of downloaden tegelijkertijd. Bij "Maximum number of active downloads" kun je instellen hoeveel torrents er maximaal tegelijk mogen downloaden.
In het gedeelte "Seed while" kun je instellen wanneer µTorrent moet gaan downloaden. Standaard is dit als de verhouding 40 rpocent of lager is. Dit kun je echter veranderen. Je kunt ook instellen dat µTorrent gaat uploaden als de upload-tijd kleiner dan een bepaalde tijd is. Als je wilt dat uploaden belangrijker is dan downloaden moet je het hokje voor "Seeding tasks have higher priority than downloading tasks" aanvinken.
In het onderste vak kun je instellen wat µTorrent moet doen als het seeding-doel bereikt is. Je kunt instellen tot hoeveel kb/s µTorrent de upload beperken moet. Als je 0 kb/s instelt zal µTorrent niets meer uploaden.
Scheduler
De scheduler is een soort planner voor de verloop van de upload en download van je torrents. Met de scheduler kun je instellen op welk tijdstip µTorrent hoeveel moet downloaden. Je stelt de scheduler als volgt in:
Allereerst vink je het hokje voor "Enable Scheduler" aan. Je ziet nu dat de hokjes bij "Scheduler Table" een donkergroene kleur krijgen (zie afbeelding)
Nu moet je allereerst gaan bedenken wanneer µTorrent op volledige snelheid moet downloaden. Deze hokjes laat je gewoon donkergroen. De tijden waar µTorrent met een limiet moet downloaden maak je lichtgroen (1x klikken). Als laatste maak je de tijden waar je helemaal niet downloaden wilt wit (2x klikken).
Vul nu achter "Limited upload rate (kB/s)" in hoeveel kB/s µTorrent maximaal mag uploaden als er een limited tijdstip is. Vul achter "Limited download rate (kB/s)"in hoeveel kB/s µTorrent maximaal mag downloaden als er een limited tijdstip is.
Other
Bij other kun je nog een paar minder belangrijke dingen instellen. Daarom behandel ik hier maar de belangrijkste van.
Als je het hokje voor "Automatically load .torrents in directory" aanvinkt kun je een map kiezen waar je .torrent files in downloadt. µTorrent zoekt dan om de zoveel tijd deze map op en kijkt of er nieuwe .torrent files staan en voegt deze dan automatisch toe aan de wachtrij.