De installatie van SuSE
Linuxdistributie installeren
Oke, je VM is klaar, de Iso is als cdrom speler ingesteld, dan is het nu tijd om te beginnen met het echte werk, de installatie van Linux in de VM. Als je hem opstart, door op het groene pijltje linksboven te drukken, zal hij de Iso booten en komt hij in het installatieprogramma. Als je hem daarna opstart zal hij de iso niet booten, omdat de harde schijf eerst staat in de bios en daarna pas de CDrom drive.
Als de VM opstart zie je eerst het bootscherm van VMware, daarna wordt de iso van SuSE geladen.

De standaardoptie is booten van de hardeschijf. Aangezien er niks op de harde schijf staat, hebben we hier even niks aan. Installation, de tweede optie, die moeten we wel hebben. Vervolgens wordt er een hele stoot aan programmatuur geladen: het daadwerkelijke installatieprogramma. Tijdens dit laden kan je op escape drukken om te zien wat er precies gebeurd, maar dat kan best wel eng overkomen als je net met Linux begint. Vervolgens wordt Yast geladen, het installatieprogramma van SuSE.

In het eerste venster kan je je taal kiezen, dit is in deze tutorial Nederlands, maar als je Engels wilt (of Japans, kan mij het schelen) staat het je vrij om de taal van je keuze te selecteren. Het installatieprogramma verandert zodra je de taal van je keuze aanklikt in die taal. Klik op verder om verder te gaan met de installatie. Accepteer de gebruikersovereenkomsten en klik weer op verder. Yast gaat nu uitzoeken welke hardware er allemaal in de machine zit. In het volgende venster moet je aangeven in welke tijdzone je zit. Deze is ingesteld afhankelijk van je taal. Als je Nederlands hebt gekozen staat deze meteen goed, koos je een andere taal, dan moet je eventjes de goede regio’s selecteren. Zet de hardwareklok (rechts onderin het venster) wel even op lokale tijd, dan krijg je daar geen conflicten mee.
Desktop kiezen
Vervolgens moeten we kiezen welke desktop we willen gebruiken.

Je kan standaard kiezen uit KDE en Gnome, de twee bekendste desktopomgevingen. Als je niet weet welke je moet kiezen en je bent bekend met Windows, dan kan je het beste KDE nemen, want die lijkt er wel een beetje op. Wil je net iets anders, neem dan Gnome. Als je het echt niet weet, zoek dan eventjes naar screenshots van beide dekstopomgevingen op op het internet.
Configuratie kiezen
Vervolgens bekijkt Yast wat hij gaat installeren op je systeem. In dit geval is in mijn ogen de standaard configuratie het beste. Die is het leukst voor beginners, het doel van deze tutorial is tenslotten beginners kennis te laten maken met Linux. Om niet meteen dingen te moeten doen waar je nog nooit van hebt gehoord, klik je het beste op volgende. Ben je benieuwd wat er precies geïnstalleerd wordt, dan kan je op het tabblad expert klikken, al krijg je daar in mijn ogen nog niet veel informatie. Wil je wijzigingen aanbrengen, dan kan dat met de knop wijzigen. Voor deze tutorial installeer ik gewoon het basissysteem, op de wijzigen optie ga ik dus verder niet in.

Klik op accepteren, accepteer daarna de voorwaarden en klik nog een keer op accepteren om de installatie te bevestigen. Ga vervolgens wat te drinken halen, want Yast gaat 2,1GB naar de hardeschijf pompen.
Tijdens de installatie kan je wel naar de teksten kijken, die je informatie geven over het systeem, net zoals dat gebeurd bij een Windows XP installatie.
Daarna is het systeem klaar met installeren en wordt er een heleboel ingesteld. Wil je zien wat? Druk dan maar weer op escape. Vervolgens gaan we verder met de configuratie van het systeem.

Hier moet je je root wachtwoord kiezen. Root is de enige gebruiker op het systeem die alles mag en kan wijzigen of toevoegen. Kies dus een moeilijk password, want anders kunnen mensen deze misschien kraken en misbruik maken van het systeem.
Vervolgens komt er weer een configuratiescherm. Er moet bij de netwerkkaart een kaartnaam staan die begint met AMD PCnet en het systeem moet met behulp van DHCP verbinding maken met het netwerk of internet. Klik als alles hier goed staat weer op verder en Yast maakt verbinding met het internet. Kies voor de zekerheid om de test te doen die erop volgt, om te kijken of de boel wel echt werkt.
Online updaten
Klik daarna op verder en op ok als Yast vraagt of hij online update moet starten.

De dichtstbijzijnde servers staan in Duitsland, de standaardconfiguratie is dus goed en je kan eigenlijk meteen op verder klikken. Wacht even en je krijgt een overzicht van alle updates die er zijn. Klik op accepteren. Yast gaat nu het systeem updaten. Hoe lang dit duurt, hangt af van je internetverbinding. Als je de vraag krijgt om patches te installeren kan je gewoon aangeven dat hij dit moet doen. Aangezien het meestal wel eventjes duurt, kan je een refill voor je cola gaan halen.

Na het updaten van het systeem wordt de configuratie van je systeem opgeslagen. Vervolgens krijg je de melding dat de kernel is bijgewerkt en dat je moet herstarten, dit doen we dan maar. Als je systeem weer opgestart is en je komt in grub neem je de bovenste optie en SuSE wordt weer in het geheugen geladen.

Vervolgens maken we een nieuwe lokale gebruiker aan. De bedoelling is dat je hiermee werkt, behalve als je iets aan je systeem wilt veranderen. Voer gewoon je eigen naam in, zonder hoofdletter, want dat is niet van belang. Verzin daarna een password voor je account. Log voortaan ook onder dit account in.

Vervolgens wordt er weer een nieuwe systeemconfiguratie opgeslagen en wordt wat zooi van de installatie opgeruimd. Neem daarna de releasenotes door en klik weer op volgende. Vervolgens moet je eventjes een configuratie nakijken die naar alle waarschijnlijkheid gewoon goed is, en daarna kan op volgende gedrukt worden.

En we zijn klaar. Klik op verder en je systeem wordt opgestart.