De Grab++ methode
Als eerste ga je op zoek naar een filmpje dat je wilt downloaden. In dit voorbeeld gebruik ik het bekende YouTube filmpje ‘Evolution of Dance’.Nu moet je het programmaonderdeel Grab++ starten. Dit kun je op verschillende manieren doen. De makkelijkste manier is simpel weg op het icoontje rechts in de taakbalk klikken (zie je deze niet, start Orbit dan eerst op). Er verschijnt dan een snelmenu. Klik in dit menu op Grab++.
Er verschijnt nu een scherm met de melding dat je de pagina, waar de media opstaat, moet vernieuwen. Dan pas kan Grab++ de media vinden.

In dit scherm kun je ‘Don’t prompt me again’ aanvinken. Dan zal dit scherm voortaan niet meer verschijnen.
Nu zie je het basisscherm van Grab++. Hierin komt alle media op te staan die je, na het activeren van Grab++, tegenkomt op het web. Omdat we Grab++ nu pas aanzetten, zie je alleen wat bestanden van YouTube. Maar al surfende komen er steeds meer bestanden in de lijst te staan. Veel daarvan zul je niet nodig hebben. Je zult dus goed moeten zoeken naar de bestanden die je nodig hebt. Daarom is de Grab++ methode ook de meest lastige methode. De kans van slagen is daarentegen het grootst. Hieronder zie je welke bestanden de pagina met het filmpje bevat.
Zoals je ziet zijn er drie bestanden te downloaden. Maar welke is nu de juiste. Dat altijd een kwestie van goed kijken naar de extra informatie (dus niet alleen de bestandsnaam). In dit geval is het duidelijk dat het laatste bestand de juiste is. Deze is namelijk aanzienlijk groter (13.88 MB). Een filmpje van YouTube kan nooit 64.70 KB of zelfs maar 145 B zijn. Je kunt bestanden dus vinden door te kijken naar de grootte. Verder zijn de filmpjes die via Flash worden vertoont bijna altijd .flv-bestanden. Daarmee zou je het juiste bestand ook kunnen aanwijzen.
Als je meerdere filmpjes van YouTube achter elkaar bekijkt, zul je steeds weer get_video.flv terug vinden in de lijt. Je kunt de bestanden dan onderscheiden door te kijken naar de tijd. Als je na deze stappen nog twijfelt welk bestand juist is, probeer dan gewoon.
Als je het juiste bestand gevonden hebt, moet je het vakje voor de bestandsnaam aanvinken en klikken op ‘Download’. Onderstaand scherm verschijnt.

Hier kun je nog wat zaken instellen voordat de download begint.
In dit scherm kun je instellen waar de download opgeslagen moet worden. Dit heb je echter al eerder ingesteld. Verder kun je de bestandsnaam veranderen. Vooral bij filmpjes van YouTube kan dat handig zijn. Zo kun je filmpjes makkelijk onderscheiden. Klik op OK om de download te starten. Orbit wordt nu geopend en de download start.
Als de download klaar is, kun je deze terugvinden in je downloadmap die je eerder hebt ingesteld. Dit .flv-bestand kun je vervolgens openen met mediaspeler (de juiste codecs zijn vereist) of converteren naar een meer gangbaar formaat.