Software
5: Software
Behalve de nodige hardware hebben we ook wat software nodig om een stabiele overclock te realiseren. De meeste software die genoemd wordt is gewoon gratis van het internet te downloaden. Ik heb er expres voor gekozen om niet linkjes te geven waar je de software kunt downloaden, maar wat je even moet doen: ga naar google (www.google.nl of www.igoogle.nl), typ daar in ‘download [naam programma]’. Zo weet je zeker dat je de meest recente versie hebt en ook dat de linkjes niet dood zijn.
Ik ga ervan uit dat je een Windows based OS hebt en alle drivers correct geinstalleerd hebt. Als je de drivers niet goed hebt geinstalleerd, kan dit problemen opleveren met de genoemde software (denk aan drivers voor chipset en evt. CPU).
* CPU-z: bijna onmisbaar, hoewel het alleen maar informatie uit kan lezen. Je kunt hier van alles bekijken: CPU snelheid, HTT, effectieve HTT, memspeed, timings, noem ’t maar op. Je kunt hiermee ook validaties maken van je overclock, zodat je later een linkje kunt geven met alle gegevens erin. Zeker een aanrader.
* Clockgen: hiermee in kun je in Windows in realtime je clocks aanpassen en uitlezen. Voor een 100% stabiele overclock zou ik dit niet gebruiken maar gewoon in je BIOS je overclock instellen. Als het echt niet anders kan (geen OC opties in je BIOS voor HTT) dan kun je het gebruiken. Wanneer je gaat voor die knetterharde SPi 1M of gewoon een max OC kun je dit wel gebruiken, maar als je vanuit die BIOS niet hoger komt is dit meestal een indicatie dat je OC niet 100% stabiel is.
* A64 Tweaker: timings is het sleutelwoord voor dit programma. Hiermee kun je in Windows in realtime je timings uitlezen en desgewenst veranderen. In combinatie met clockgen een heel goed alternatief voor niet-BIOS overclocken. Nadeel is wel dat je elke keer als je de computer opstart het weer moet doen. Kan ook je RAM-divider aanpassen.
* Central Brain Identifier: kan veel dingen uitlezen in Windows, maar ook bijvoorbeeld je HTT-MP aanpassen en je geheugen divider omhoog of omlaag zetten. Voltages veranderen werkt niet op alle borden. Timings aanpassen kan wel, maar m’n eigen ervaring is dat het niet altijd even lekker gaat.
* SuperPi (1.5 mod XS): een benchmarkprogramma dat we gaan gebruiken als (korte) stresstest om de stabiliteit van de CPU te checken. Je kunt er natuurlijk ook mee kijken of je performance aanzienlijk verbeterd wordt.
* SP2004: imo een betere versie van Prime95. Wat het doet; het belast je CPU intensief voor een onbepaalde tijd. De SuperPi test die is een keer afgelopen, deze test niet.
* Memtest x86: stresstest voor je geheugen.
* Speedfan/ITE Smartguardian: Hiermee gaan we onze temps en voltagelijnen checken. Ik ben zelf van mening dat een softwaremeting nooit betrouwbaar is, maar het voldoet voorlopig. ITE SG is speciaal voor DFI borden.
Table of contents
- 1. Introduction
- 2. A64-Core's
- 3. Begrippen
- 4. Hardware
- 5. Software
- 6. Voordat we beginnen
- 7. Overclocken
- 8. Tot slot