3min Devices

How to: AMD64 Overklokken

Hardware

4: Hardware



Okee, dat was een heleboel gelul. Tijd om eens aan de slag te gaan. Het echte overclocken komt zometeen.
De hardware die je voor het overclocken nodig hebt (minimaal):
– Een AMD64 CPU (niets op aan te merken)
– Een bij de CPU passend moederbord
Niet ieder moederbord overclockt evengoed. Voor S754 was de MSI K8N Neo3 een goeie overclocker. Ook de DFI LanParty NF3 deed het goed op dit voetje. Op S939 was de DFI LP UT NF4 serie toch wel de beste. Asus heeft met de A8N SLi deluxe ook een goed bord op de markt gezet. AM2 heeft ook enkele goed overclockende borden, oa van Asus en DFI. Een goed overclockersbord moet toch wel beschikken over uitgebreide timings en een redelijk hoog instelbare vCore. Maar we gaan niet kinderachtig doen, op elk bord valt wel te overclocken, op de een wat minder dan de ander, maar toch. nVidia maakt chipsets die over het algemeen erg goed overclocken, ATi/AMD over het algemeen ook wel. Op S939 zou ik je persoonlijk een DFI NF4-Ultra-D of een SLI-DR Expert aanraden, op AM2 een DFI LP UT NF590 bord. Maar de keus van een moederbord moet je zelf beslissen, deze borden zijn wel redelijk prijzig. De eisen van iedereen is anders.

Geheugen: Weet je nog, HTT omhoog, geheugensnelheid omhoog? Je kunt kiezen om een divider in te stellen, maar ook om je geheugen over te clocken. Met overgeclockt geheugen haal je over het algemeen wat meer prestatie uit je overclock. Daarnaast zijn timings belangrijk. Over het algemeen geldt: hoe lager de timings, hoe beter. De meest gunstige timings voor DDR-SDRAM zijn 2-2-2-5, voor DDR2 is dat 3-3-3-8. De platforms met DDR-SDRAM (S754 en 939) zijn wat gevoeliger voor lagere timings dan het DDR2-SDRAM platform.

Voeding: dit wil ik toch even noemen. Overclocken zorgt ervoor dat je voeding wat zwaarder belast gaat worden. Zorg voor een goede voeding die het aankan. Overclocken op een brakke voeding, niet aan beginnen, je PC wordt sneller instabiel omdat je voltagelijnen even een stukkie omlaag gaan. En da’s niet goed.

Koeling: je mag natuurlijk je boxed koeler gebruiken. Alleen daarmee denk ik niet dat je de
max uit je OC kunt halen omdat je CPU erg heet kan worden. Er wordt veel gezegd dat dat niet bevorderlijk is voor de levensduur van je CPU. Een graadje of 80 is inderdaad slecht voor je CPU, houd je temperatuur tijdens het overclocken ook goed in de gaten! Een 3rd party CPU koeler is geen overbodige luxe, een Freezer 64 kost iets meer dan een 10tje. Hier heb je een stuk meer lol van dan je boxed koeler. Als je wat meer geld wilt spenderen, kijk dan eens in het assortiment van Scythe. Die maken imo de beste luchtkoelers van het moment. Mensen met extreme bedoelingen kunnen gaan kijken naar phase change of LN2 oplossingen, maar ik houd het bij luchtkoeling in deze tutorial.

Mijn hardware setup waarmee ik door deze tutorial fiets:
CPU: AMD Athlon 64 X2 3800+ (S939, Manchester core)
Moederbord: DFI Lanparty UT NF4 SLI-DR Expert
Geheugen: 2x 512MB OZC DDR-SDRAM (PC-3200, 400MHz @ 2.5-3-3-8 @ 2.5V)
Voeding: Tagan 480W met 2 +12V rails
Koeling: Zalman CPNS 9500 AM2