4min Devices

How to: AMD64 Overklokken

Begrippen

3: Enkele begrippen



Het is wel handig als we weten waar we het over hebben. Daarom even wat dingetjes vooraf:

HTT-speed: Dit (of iets wat erop lijkt, bijvoorbeeld FSB) komt je waarschijnlijk tegen in je BIOS. Dit is waar het allemaal om draait. Dit bepaalt de snelheid van je CPU, je chipset, je geheugen en soms ook van je PCI-e en PCI sloten. Van mij mag je hem uitschelden voor FSB. Als ik vanaf nu zeg HTT, dan bedoel ik dit. Als je deze verhoogt, dan verhoog je dus de genoemde dingen ook. Daar komen we later op terug.

HTT-MP: deze is instelbaar van 1 tot 5x meestal. Je mag van mij alles ermee doen, zolang HTTxHTT-MP maar onder de 1GHz blijft.

HTT bandbreedte: meestal instelbaar als 16/16, 8/16, 16/8 en 8/8. Het geeft aan hoeveel bitjes er per HTT-kloktik naar en van de CPU reizen. Blijft mooi op 16/16 staan.

CPU MP: Wanner we de HTT (FSB) vermenigvuldigen hiermee, komen we op de uiteindelijk CPU snelheid uit.

Divider: Niet ieder latje geheugen kan 1:1 draaien met een HTT van 350MHz. Daarom hebben we dividers. Een divider doet niets anders dan je geheugen op een lagere clocksnelheid dan je HTT lopen. Meestal kun je kiezen uit 200/166/133/100. Met software kun je er een paar extra bijkrijgen, en op erg uitgebreide borden heb je er nog wat bij: 180, 140 en 120.

Cool ’n Quiet: Een feature van AMD om de CPU snelheid en het voltage dynamisch te regelen. Mijn advies is om dit tijdens het overclocken uit te zetten, ik heb er nare ervaringen mee. Als je uiteindelijk een mooie overclock gescoord hebt mag je hem aanzetten. Het bespaart wel energie, maar je OC kan er instabiel van worden.

PCI(-e) lock: dit zet je PCI-e frequentie vast op 100MHz en je PCI snelheid op 33.33 MHz. Let er goed op dat je dit aan hebt staan, aan kan je hardware (GFX, RAID controller) stuk gaan of je data (HDD) corrupt raken.

vCore: het voltage waar je CPU op werkt. In de praktijk kun je dit veilig opvoeren tot 1.5 volt. Standaard werkt je CPU op 1.3 tot 1.35V, dus dan zit je ruim 150mV boven stock.

vDimm: het voltage waar je geheugen op werkt. Als je je divider zo kiest dat je geheugen ook overgeclockt wordt dan kan het nodig zijn dat je je vDimm wat hoger zet zodat je geheugen niet je overclock beperkt.

vNB: het voltage van je chipset. Meestal is het niet nodig om deze aan te passen. Als je echt niet verder komt kun je proberen deze wat hoger te zetten dan normaal.

Timings: als je wat OC topics doorleest en iemand komt echt niet verder in z’n eentje, dan is een van de dingen die belangrijk zijn je timings. Wat zijn precies timings? Timings gelden vooral voor je geheugen, maar hebben invloed op je hele overclock. Een timing is al genoemd, dat is de Command Rate of Command per Clock. Timings zijn te vinden in je BIOS en een van de kenmerken van de timings is dat iemand die er niet zoveel verstand van heeft er heel erg duizelig van kan worden. Als niet-die hard overclocker is dit echt niet nodig. De meeste kun je gewoon op [Auto] laten staan. Als we de HTT wat omhoog gaan schroeven zijn een paar timings wel van belang: MAL oftewel Max Async Latency, de RP aka de Read Preamble, de Command Rate en de 4 ‘hoofdtimings’ voor je geheugen: ‘Cas Latency’, ‘Ras to Cas’, ‘Row precharge’, en ‘Ras active’, respectievelijk Tcl, Trcd, Trp en Tras. We kunnen evt de ‘Row Cycle’ (Trc) en de ‘Row frefresh’ (Trfc) er wel bij nemen. Als je dit allemaal voor het eerst ziet, niet bang worden, we gaan er gewoon even doorheen jassen.