7min Devices

How to: [PS] Werken met Photoshop

Tools aan de rechterzijde

Nu gaan we dieper in op de verschillende tools die zich aan de rechterkant van je toolbalk bevinden.

Het Verplaatstingsgereedschap


Als eerste hebben we het verplaatstingsgereedschap. Met deze tool kan je dus dingen verplaatsen. Gaat het nu over selecties die je uitknipt of over de volledige afbeelding? Dat maakt niet uit. Vink in je optiesbalk ‘Show Transform Controls’ en je kan de afbeelding aanpassen hoe je wil. Gebruik de ‘shift’-tool om de verhoudingen te bewaren en de afbeelding te vergoten of te verkleinen.

Magic Wand


Hieronder vind je de ‘Magic Wand’-tool. Deze ‘Magic Wand‘-tool is inderdaad ook magisch. Hij kan voor jou pixels van een bepaalde kleur netjes selecteren. Je kan deze selectie dan een nieuwe kleur geven of verwijderen. Door in je optiesbalk je ’tolerance’ te veranderen, zeg je tegen dat magische stokje om meer of minder pixels te selecteren. Soms is het even zoeken naar het juiste aantal, maar het is een geweldige tool. Je kan hier ook net als bij de ‘selectie’-tool ‘één enkele selectie’ maken, ’toevoegen aan selectie’, ‘aftrekken van selectie’ en ‘overhouden van selectie’. Vink ‘Continuous’ aan indien de selectie bij elkaar wilt houden.

Slice-tool


How to: [PS] Werken met PhotoshopMet de ‘Slice’-tool snijd je letterlijk je afbeelding in verschillende afbeeldingen. Dit is vooral handig voor webdesigners die hun site in PS willen maken. Door de afbeeldingen op te slaan voor web creëer je zelfs een imagemapje met de webpagina en al. Met de ‘Slice Select‘-tool kun je de slices selecteren om ze aan te passen.

Brush-tool


How to: [PS] Werken met PhotoshopVerder hebben we de ‘Brush’-tool. Dit is eigenlijk zoals jullie al denken, een simpele borstel om mee te kleuren / schilderen. Er zijn oneindig veel mogelijkheden en oneindig veel brushes te vinden. Hierover komt later nog een tutorial (hoe je zelf een brush kan maken). Pas de grootte, hardheid en druk klik ook de ‘mode’ van je borstel aan. De ‘pencil‘-tool mag je niet verwarren met het penseeltje. Het gaat hier om een potlood. Ook hier heb je superveel mogelijkheden. Met de ‘Color Replacement‘-tool ga je simpelweg kleuren vervangen. Kies door middel van je ‘alt’-toets de gewenste kleur en begin te kleuren over een bepaald deel van je afbeelding dat in die kleur moet komen. Practice makes perfect!

History Brush-tool


How to: [PS] Werken met PhotoshopMet de ‘History Brush-tool kun je terugkeren naar de originele staat van je afbeelding. Als je bijvoorbeeld een bepaald effect hebt toegepast op je afbeelding en je wil een deel van de afbeelding terug origineel krijgen dan doe je dat met deze tool. De ‘Art History‘-tool brengt je terug naar een zelfgekozen punt via je historiek-palette. Hierover later meer.

Gradient-tool


How to: [PS] Werken met PhotoshopDe ‘Gradient’-tool gaat een soort gradient leggen over je afbeelding. Je kan in de optiesbalk allerlei instellingen aanpassen om de gradient van vorm te veranderen (lineair, cirkelvormig, reflecterend, diamandvormig of onder een bepaalde hoek). Ook met deze gradient zijn ontelbare mogelijkheden mogelijk omdat je bovendien de kleuren zelf kunt kiezen. Met de ‘Paint Bucket‘-tool hoef je je niet te beperken tot kleuren, je kunt ook patronen inladen en je selectie opvullen met een patroon / kleur naar keuze. Wil je een bepaalde selectie volledig vullen met de geselecteerde kleur, dan gaat dat niet met het ‘Paint Bucket’-tool maar moet je even vullen met een sneltoets (ctrl+backspace).

Dodge-tool


How to: [PS] Werken met PhotoshopDe ‘Dodge’-tool is weer zo’n gereedschap dat helemaal niet veel gebruikt wordt, maar dat zeker wel de moeite waard is. Hiermee worden bepaalde delen van de foto lichter gemaakt. Bij dit gereedschap kan je in de optiebalk bij de optie ‘range’ drie verschillende manieren vinden om een afbeelding of deel van een afbeelding lichter te maken (Schaduwen, Middentonen en Hooglichten). Dit gereedschap wordt vnl. gemaakt om bijvoorbeeld een voorwerp dat met tegenlicht genomen is, te ‘verlichten’. De ‘Burn‘-tool klinkt gevaarlijker dan wat hij eigenlijk doet. Hij doet eigenlijk net het omgekeerde van de ‘dodge’-tool. Hij drukt kleuren door en verdonkert dus de afbeelding. Als laatste heb je de ‘Sponge‘-tool. Deze spons maakt kleine aanpassingen in de verzadiging van bepaalde delen van de afbeelding. Bij alledrie de tools kan je de grootte van de brush aanpassen, de ‘range’ en de ‘exposure’.

Type-tool


How to: [PS] Werken met PhotoshopDe ‘Type’-tool heeft volgens mij zoveel functionaliteiten dat je hierover wel enkele telefoonboeken vol kunt schrijven. Allereerst heb je de ‘Horizontal Type‘-tool. Vakje slepen en beginnen te typen. Bovenaan in de optiesbalk kan je allerlei dingen aanpassen. Via het ‘Character’ en ‘Paragraph’-palet zijn de opties oneindig. Als je dan nog eens je tekst wil vervormen, verbuigen of eender hoe aanpassen, dan moet je opzoek naar de knop ‘Wrap Text’ bovenaan in de optiesbalk. Hij lijkt een beetje op een smiley. Wil je je tekst verticaal plaatsen op de afbeelding dan doe je dat met de ‘Vertical Type‘-tool. Je typt van onder naar boven. Met de ‘Horizontal & Vertical Type Mask‘-tool maak je een selectie en typ je niet echt tekst. Dit is handig als je bijvoorbeeld gewoon tekst uit je afbeelding wilt verwijderen.

Custom Shape-tool


How to: [PS] Werken met PhotoshopMet de ‘Custom Shape’-tool ga je weer afbeeldingen tekenen aan de hand van ankerpunten. Je hebt de keuze tussen de ‘Rectangle‘-tool, ‘Rounded Rectangle‘-tool, ‘Ellipse‘-tool, ‘Polygon‘-tool, ‘Line‘-tool en de ‘Custom Shape‘-tool. Houd de ‘shift’-toets ingedrukt om de verhoudingen netjes te bewaren. Met de ‘Custom Shape‘-tool heb je eveneens oneindig veel mogelijkheden omdat je genoeg plug-ins op het internet kunt vinden en je genoeg opties kunt aanpassen in de optiesbalk.

Eyedropper-tool


How to: [PS] Werken met PhotoshopBijna bij de laatste tool, maar nog niet helemaal! Deze ‘Eyedropper’-tool is simpelweg een pipet die een bepaalde kleur opzuigt die jij nodig hebt. Klikken op de kleur en je ziet dat in je gereedschapsbalk, de voorgrond kleur verandert. Met de ‘Color Sampler‘-tool kan je verschillende kleuren aanduiden. Deze punten worden dan opgeslagen in het ‘info’-pallet. Als laatste is er de ‘Measure‘-tool. Met deze tool kun je heel nauwkeurig afstanden bepalen tussen bv. twee voorwerpen. Natuurlijk kun je deze lijn aanpassen of verleggen naar keuze.

Het vergrootglas


De echte allerlaatste tool is het vergrootglas. Met dit geselecteerd kun je in-of uitzoomen (zie optiesbalk). Inzoomen kan tot 1600 procent, als je het dan nog niet kunt zien. Je kan ook kiezen dat hij de afbeelding op ‘Actual Pixels’, ‘Fit Screen’ of ‘Print Size’ zet in je werkvenster.

Onderaan de toolbalk heb je nog enkele knopjes. Je kan de voor- en achtergrondkleur kiezen of ze standaard op zwart-wit zetten. Je kan ze ook omkeren door op de dubbele pijl te klikken.

Hieronder heb je nog de ‘Quick Mask Mode‘-toets. Over de Mask Mode schrijven we ook een tutorial omdat dit voor veel mensen nog een ongebruikte knop is!

Verder heb je nog de keuze om je werkveld aan te passen naar eigen smaak. Met de ‘Screen Mode‘-toets heb je weer drie keuzes: ‘Standaard Screen Mode’, ‘Full Screen Mode With Menu Bar’ en de ‘Full Screen Mode’. Aan jou de keuze.

En dan eindelijk helemaal onderaan de toolbalk heb je de Edit in ImageReady‘-knop. Wil je afbeelding meteen bewerken in ImageReady dan ben je maar één klik verwijderd.