How to: Ubuntu, de eerste stappen

(Open)Office

OpenOffice.org


How to: Ubuntu, de eerste stappenZowel voor Windows als voor Linux is er een alternatief voor het bekende Microsoft Office. OpenOffice.org wordt automatisch geïnstalleerd als je Ubuntu installeert. Mocht dit bij jou om onbekende reden niet gebeurd zijn, dan kun je via het "Installeren/verwijderen…" scherm zoeken op "OpenOffice" en de door jouw gewenste programma’s alsnog installeren. OpenOffice biedt alternatieven voor:
  • Word (OpenOffice Tekstverwerker)
  • Excel (OpenOffice Rekenblad)
  • Powerpoint (OpenOffice Presentatie)
  • Acces (OpenOffice Gegevensblad)
  • Visio (OpenOffice Tekenen)
Op het moment dat deze tutorial geschreven is was Open Office 2.4 de meest recente versie. Inmiddels is versie 3.0 uit, die als belangrijkste vernieuwing ondersteuning biedt voor Microsofts Office 2007 bestanden.

Documenten die gemaakt zijn in MS-Word kun je gemakkelijk met OpenOffice Tekstverwerker openen en vervolgens bewerken. Het is een ideaal gratis te gebruiken alternatief voor het pakket van Microsoft.

Je kunt OpenOffice terugvinden in het menu onder "Toepassingen" -> "Office", daar vind je onder andere OpenOffice Tekstverwerker, OpenOffice Presentatie en de applicatie om presentaties mee te maken. Onder menu "Applicaties" -> "Grafisch" vind je OpenOffice Tekenen terug.

How to: Ubuntu, de eerste stappen

Wine


How to: Ubuntu, de eerste stappen Wine is een open-source programma dat Windows onderdelen in je Linux installatie integreert. Hierdoor wordt het mogelijk om programma’s die voor Microsoft Windows gemaakt zijn te draaien op je Linux installatie. In 1993 zijn de makers begonnen aan de ontwikkeling van Wine. Pas sinds juni van dit jaar is de eerste stabiele versie (1.0) gelanceerd. Als je Wine geïnstalleerd hebt en je start een programma dat voor Windows doeleinden bedoeld is, wordt Wine automatisch gestart.

How to: Ubuntu, de eerste stappen
Wine maakt onderscheid in verschillende categorieën:
  • Platinum: het programma werkt uitmuntend.
  • Gold: het programma werkt probleemloos
  • Silver: het programma werkt redelijk, maar sommige functies leveren problemen op.
  • Bronze: het programma is te installeren, maar werkt zeer beperkt.
  • Garbage:het programma functioneert niet onder Wine.
Office heeft op dit moment de status "Silver".

Ga voor meer informatie naar de website van Wine

Abiword


How to: Ubuntu, de eerste stappenMocht je na deze mogelijkheden het idee hebben dat het allemaal een beetje over de top is, omdat je af en toe alleen maar een briefje tikt, dan is Abiword een uitstekend alternatief.

Dit programma beschikt, net als de andere twee programma’s, over een Nederlandse spellingscontrole. Het zit makkelijk in elkaar met een overzichtelijk menu. Het kan overweg met documenten die gemaakt zijn in OpenOffice Tekstverwerker en Microsoft Word (Behalve 2007).
Je kunt dit programma vinden door via "Installeren/verwijderen…" op "Abiword" te zoeken. Ga voor meer informatie naar de website van Abiword

How to: Ubuntu, de eerste stappen

Linux Restricted Extra’s


Om optimaal gebruik te kunnen maken van documenten gemaakt in Windows, is het handig als Ubuntu Windows fonts ondersteunt. Dit is standaard niet zo. Om dit op te lossen kun je het Linux Restricted Extra’s installeren. Dit pakketje bevat nog meer extra’s, die zal ik op de volgende pagina bespreken.

Linux Restricted Extra’s kun je installeren via "Toepassingen" -> "Installeren/verwijderen" -> zoeken op "restricted" (alleen Ubuntu te selecteren). Als je liever gebruikt maakt van Terminal kun je gebruik maken van de volgende code:
Code
1
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
Bron:Techzine Redactie