How to: Ubuntu, de eerste stappen

Wachtwoorden en applicaties toevoegen/verwijderen

Wachtwoorden instellen

How to: Ubuntu, de eerste stappenVoor het installeren van nieuwe applicaties wordt er gevraagd om je wachtwoord in te geven. Om diezelfde reden heb je soms een root wachtwoord nodig.

Er zijn twee manieren om gebruik te maken van de root-rechten. De eerste is door simpelweg de root account te activeren. Op deze manier heb je volledige controle over de computer en kun je alles (dus ook belangrijke documenten) verwijderen. De tweede manier is door gebruik te maken van het sudo command. Sudo staat voor "Super User Do", en geeft je eigenlijk dezelfde rechten als de rootaccount, met als grote verschil dat je, op het moment dat je iets verwijderd, als extra beveiliging nogmaals je wachtwoord moet ingeven.
In Ubuntu staat de rootaccount standaard uit. Dit hebben ze gedaan om het systeem veiliger te maken. Ik leg hieronder uit hoe je je rootaccount wel actief kunt maken, maar dit is niet noodzakelijk in Ubuntu en ook niet bevorderlijk voor de veiligheid. Gebruik deze functie dan ook alleen als dit echt noodzakelijk is.

Om de rootaccount te activeren ga je via het hoofdmenu naar "Systeem" -> "Beheer" -> "Gebruikers en groepen". Je ziet jouw gebruikersnaam dik gedrukt en de root gebruiker is grijs en niet aanklikbaar. Om de root gebruiker te bewerken moet je één maal op de knop "Ontgrendel" klikken.

How to: Ubuntu, de eerste stappen
Er wordt gevraagd om je wachtwoord. Vul het wachtwoord dat bij jouw gebruikersnaam hoort in en klik vervolgens op Authenticate. Nu is root net als je gebruikersnaam aanklikbaar en dikgedrukt van tekst. Selecteer de root gebruiker en kies vervolgens voor "Eigenschappen".

Bij password vul je het wachtwoord in dat je wilt gebruiken. Als je geen inspiratie hebt kun je eventueel kiezen voor "Willekeurig wachtwoord aanmaken", dan genereert Ubuntu zelf een wachtwoord voor je root gebruiker. Na invullen klik je op OK en daarna sluit je het Users Setting-scherm af door op "Sluiten" te kikken.

Applicaties toevoegen/verwijderen


Ubuntu werkt met het installeren met de zogeheten repositories. Dit zijn archiefpakketten die door Ubuntu zijn getest en goedgekeurd, zodat je zeker weet dat je geen gekke dingen op je systeem installeert.

Net als Windows heeft ook Ubuntu een "Programma’s toevoegen/verwijderen" functie in het menu zitten. Deze functie is erg handig om extra programma’s te installeren. Je vindt de installer onder het menu "Toepassingen" -> "Installeren/verwijderen…". Als je een applicatienaam weet kun je die via het zoekveld opzoeken. Anders kun je via de categorieën rondneuzen naar iets leuks. Onder de categorie games vind je soms best aardige tijdverdrijvers. Hieronder beschrijf ik hoe je VLC kunt installeren. Dit programma is erg gemakkelijk in gebruikt en speelt zo’n beetje alle videobestanden die er zijn af. (Dit programma staat niet standaard in de lijst. Om hem te kunnen zien moet je kiezen voor de optie "Alle beschikbare programma’s" zoals hieronder.)

How to: Ubuntu, de eerste stappen

Repositories


Om deze lijst te realiseren maakt Linux Ubuntu gebruik van zogenaamde repositories. Dit zijn in feite databases waarin softwarepakketten vermeld zijn. Als je een programma niet in de bovengenoemde lijst kunt vinden, betekend dit dat hij niet vermeld staat in de repositorie van Ubuntu. Dit betekend dat het programma óf niet in gecontroleerd door Ubuntu óf dat het programma nog niet door de bèta-fase heen is.

Repositories zijn niet voor niets door Linux bedacht en het is dus ook onveilig om zomaar willekeurig repositories toe te voegen aan je installatie. Zorg ervoor dat de toegevoegde repositories door Ubuntu goedgekeurd zijn om schade aan je besturingssysteem te voorkomen.

Als voorbeeld heb ik het repository van Google gebruikt. Door dit pakket te installeren geef je Ubuntu te mogelijkheid om Picasa te installeren. Een repositorie voeg je toe door naar "Systeem" -> "Beheer" -> "Softwarebronnen" te gaan. Vul nu het wachtwoord van jouw account in. Ga nu naar tabje "Authentificatie". Download het bestand van de site van Google, dat hier (koppeling opslaan als..) te vinden is. Druk op de knop "Sleutelbestand importeren" en zoek het bestand dat je zojuist gedownload hebt. Ga nu naar het tabje "Software van derden" en druk op "Toevoegen". Voeg deze tekst in:
Code
1
deb http://dl.google.com/linux/deb/ stable non-free

Druk nu op "Bron toevoegen". Zodra je nu op sluiten drukt komt er de boodschap dat je de informatie verouderd is. Zodra je op "Herladen" drukt wordt de nieuwe informatie automatisch opgehaald. Afhankelijk van de grootte van de repository en de snelheid van je internetverbinding kan dit een tijdje duren.

Lijst herstellen


Het kan gebeuren dat de "Toepassing -> Installeren/verwijderen" functie beschadigd raakt. Dit kan inhouden dat je niets kunt installeren, maar het komt ook voor dat de hele lijst niet meer zichtbaar is. Je kunt dat oplossen door naar de terminal te gaan via "Toepassingen" -> "Accessoires" -> "Terminal" en het volgende commando in te geven:
Code
1
sudo dpkg --configure -a

Daarna wordt je gevraagd je hoofdwachtwoord ingeven. Als je dit hebt ingevuld kun je de terminal afsluiten door "exit" in te type en te bevestigen met de "enter" toets.
Bron:Techzine Redactie