How to: Ubuntu, de eerste stappen

Inloggen & Bureaublad

Inloggen


How to: Ubuntu, de eerste stappenZodra je Ubuntu opstart kom je net als in Windows in het inloggedeelte terecht. Let erop dat je in Linux overal te maken hebt met hoofdlettergevoeligheid, behalve bij de gebruikersnaam tijdens het inloggen. Je gebruikersnaam is altijd in kleine letters, zelfs wanneer je tijdens het installeren kiest voor hoofd- en kleine letters door elkaar zul je tijdens het inloggen kleine letters moeten gebruiken. Als je tijdens de installatie aangegeven hebt dat dit je inlog gegevens zijn:

Gebruikersnaam: TutoRial
Wachtwoord: test

En je probeert in te loggen met de gegevens:

Gebruikersnaam: TutoRial
Wachtwoord: test

Dan krijg je een melding dat het inloggen mislukt is. Het is uiteraard erg belangrijk dat je dit niet vergeet, want het is erg jammer dat je niet kunt inloggen na drie weken vakantie, simpelweg omdat je hoofdletters gebruikt. Let op, je wachtwoord is wél hoofdlettergevoelig.

Waarschijnlijk heb je inmiddels gemerkt dat je standaard in Ubuntu bij het inlogscherm ook je eigen gebruikersnaam in moet vullen. Dit is erg handig wanneer de computer door 10 verschillende mensen wordt gebruikt, anders wordt het snel onoverzichtelijk. Je kunt dit aanmeldscherm ook snel en gemakkelijk aanpassen naar jouw wensen. Dit doe je door via "Systeem" naar "Beheer" en vervolgens bovenaan "Aanmeldvenster" te kiezen. Je moet nu het wachtwoord van de administrator invullen. Als je dit gedaan hebt krijg je een nieuw venster. Kies hier voor het tabblad "Lokaal"

How to: Ubuntu, de eerste stappen
Zorg ervoor dat je kiest voor een achtergrond met een "gezichtenlijst" of "face browser".

Bureaublad


Als je ingelogd bent valt er iets op. Bij Windows moet je een hele tijd wachten voordat alles geladen was en je het systeem kon gebruiken. Bij Ubuntu kun je na een paar seconden al gebruik maken van het besturingssysteem. De standaard lay-out lijkt sterk op de afbeelding die je hieronder ziet staan.

How to: Ubuntu, de eerste stappen
Panelen toevoegen/verwijderen

Het paneel dat bovenaan je monitor staat kun je het hoofdpaneel noemen. Dit betekent niet dat je dit paneel niet aan kunt passen. Bijna alles wat je ziet kun je verwijderen of inrichten naar eigen smaak.

How to: Ubuntu, de eerste stappenEen paneel wordt verwijderd als je er met de rechtermuisknop op klikt en vervolgens kiest voor "Dit paneel verwijderen". Er moet altijd één paneel op je bureaublad aanwezig zijn. Het laatste paneel kun je niet verwijderen. Want zonder dat laatste paneel zou je geen nieuwe panelen meer kunnen maken.

Een nieuw paneel maak je door er met de rechtermuisknop op te klikken. Uit het menu dat zich opent kies je dan voor "Nieuw paneel". Er wordt dan automatisch een nieuw paneel toegevoegd aan je bureaublad. Als je wat speelt met het verwijderen en toevoegen van panelen kun je jouw bureaublad helemaal naar eigen smaak inrichten. Het handigst is om eerst panelen toe te voegen. Daarna versleep je ze naar een plek van voorkeur op je bureaublad.

Panelen inrichten


In het begin van de tutorial heb ik het over een hoofdpaneel gehad. Dit kun je eigenlijk niet zo noemen. Ubuntu geeft je namelijk de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel menubalken je wilt. Elk van die balken is als "belangrijkste" in te richten. Een hoofdmenu bestaat echter wel. Dat menu bestaat uit drie onderdelen, namelijk:
  • Toepassingen.
  • Locaties.
  • Systeem.

Zoals aangegeven staat dat menu bij de eerste keer opstarten in de linker bovenhoek. Als je met de rechtermuisknop op het hoofdmenu klikt krijg je verschillende opties. Kies voor "Verwijderen van paneel" om het hoofdmenu van het paneel te verwijderen.

Om het hoofdmenu op het onderste paneel te plaatsen klik je met de rechtermuisknop op dat paneel en kies je voor "Toevoegen aan paneel". Er opent zich een venster voor je, scroll wat omlaag tot je "Menubalk" ziet staan. Als je "Menubalk" selecteert en vervolgens op de knop "Toevoegen" klikt wordt de menubalk aan het onderste paneel gekoppeld.

How to: Ubuntu, de eerste stappen

Bureaubladachtergrond en paneelkleur instellen


Met de bovengenoemde manieren kun je jouw bureaublad zo functioneel mogelijk inrichten. Het is nu dus functioneel maar het ziet er nog niet zo persoonlijk uit. Gelukkig kunnen we zelf een achtergrond instellen en is het mogelijk om de paneelkleuren aan te passen.

Een bureaubladachtergrond voeg je toe door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken waarna je kiest voor "Werkbladachtergrond wijzigen". Ubuntu komt standaard met achtergronden waaruit je kunt kiezen. Je kunt natuurlijk ook via het internet je eigen achtergrond downloaden. Selecteer nu de achtergrond die je wilt gebruiken en bevestig met "Sluiten".

How to: Ubuntu, de eerste stappen
Een paneel kun je van kleur/transparantie veranderen door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor "Eigenschappen". In het venster "Paneeleigenschappen" vind je twee tabbladen. In tabblad "Algemeen" kun je bij size instellen wat de afmeting van je paneel mag zijn. Je kunt er ook autohide aanzetten, dat zorgt ervoor dat het paneel automatisch uit beeld verdwijnt als je hem niet gebruikt. Op het tabblad "Achtergrond" is het mogelijk om "Effen kleur" aan te vinken. Je kunt dan een eigen kleur en stijl instellen.

Speel met deze opties naar eigen voorkeur. Hieronder een screenshot met mijn bureaublad resultaat.

How to: Ubuntu, de eerste stappen
Bron:Techzine Redactie