Gaat 5G de rol van wifi overnemen?

Gaat 5G de rol van wifi overnemen?

Dat het netwerk een cruciale rol speelt bij digitale transformatie is al lang geen geheim meer. Zonder robuust netwerk geen applicaties en data en zonder applicaties en data geen digitale transformatie. In de afgelopen jaren is de rol van wifi in dit verband de gamechanger geworden. Overal waar gewerkt wordt of waar mensen ontspanning zoeken is wifi. Van kantoor tot thuis, van werkplaats tot hotel en van camping tot aan voetbalstadion.

In Nederland gaan de telecomaanbieders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo snelle mobiele communicatie via 5G aanbieden aan consumenten en bedrijven. Een van de eisen die de overheid aan de licenties stelde was een mobiele internetsnelheid die mensen kunnen ervaren van gemiddeld meer dan 100 Megabit per seconde. Voor de Nederlandse overheid is mobiele communicatie een belangrijke basis voor toekomstige digitale innovaties op het gebied van zorg, landbouw, onderwijs, maakindustrie en mobiliteit. Nederland wil leidend blijven op dit gebied door in de toegenomen behoefte van bedrijven, organisaties en consumenten aan snelle, betrouwbare en veilige mobiele communicatie te voorzien.

Wifi

De eerste specificatie voor wifi stamt uit 1997. Het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) legde toen de eerste standaard voor draadloze internetcommunicatie vast: het 802.11-protocol. Sindsdien volgde de ene op de andere standaard met elk eigen verbeteringen. In 2019 vond de Wi-Fi Alliance, die de zeggenschap heeft over de wifi-standaarden, het tijd worden om een eind te maken aan alle verschillende benamingen die de ronde deden. Er zijn nu zes varianten: wifi 1 tot en met 6. Wifi 6 kreeg begin 2020 nog een eigen variant: wifi 6E. Deze 6E ondersteunt naast 2, 4 en 5 GHz ook 6 GHz. De maximale doorvoersnelheid is meer dan 10 Gbit/s. Verder biedt wifi 6 ook meer MIMO-mogelijkheden. Alle netwerkleveranciers, waaronder Extreme Networks, zijn dan ook gestart met het leveren van oplossingen met deze nieuwste standaard.

5G in plaats van wifi?

Volgens sommigen gaat 5G, dat sinds deze zomer door de mobiele operators in Nederland wordt aangeboden, wifi verdringen. 5G zou door zijn hoge capaciteit wifi op termijn overbodig maken. Maar degenen die hiervan uitgaan, zien enkele belangrijke zaken over het hoofd:

  • Voor 5G heb je voor ieder device een data-abonnement nodig. Smartphones hebben uiteraard al een simkaart, maar dat geldt niet voor miljoenen andere apparaten wereldwijd. Denk aan laptops of smart-tv’s, maar ook aan slimme koelkasten en koffiezetapparaten.
  • Wifi blijft in gebouwen betere dekking bieden dan 5G. Veel bedrijven hebben al fors geïnvesteerd in een wifi-netwerk dat in de regel ook backwards compatible is. Dat betekent dat een investering in een upgrade van wifi altijd voordeliger is dan een totale vervanging door een volledig nieuw 5G-netwerk. Het is in dat verband goed te weten dat 5G een verzamelnaam is voor verschillende frequenties representeert: de lage 600MHz-700MHz-frequenties, de middel 2.4 tot 3.5GHz-frequenteioes en sub-6GHz, en de hoge 24, 28 of 39 GHz-frequenties. De verschillen zorg er onder andere voor dat de prestaties kunnen variëren.
  • Bij de inzet van 5G voor eigen applicaties en data is het afdwingen van veel interne securityregels lastiger omdat een bedrijf de datastroom niet langer zelf beheert. Ook is er minder tot geen inzicht in die datastroom. Die wordt immers door de operator beheerd. Dat kan de compliancy en security negatief beïnvloeden.
  • Er kan onduidelijkheid ontstaan over het data-eigenaarschap. Bij wifi vindt alle dataoverdracht plaats via het eigen interne bedrijfsnetwerk. Bij 5G gebeurt dat via het netwerk van de mobiele operator. Dat kan makkelijk leiden tot onduidelijkheden over eigenaarschap van data.

5G biedt tal van kansen maar zal wifi zeker niet verdringen. De twee technologieën zijn vooral complementair aan elkaar. Dat betekent dat IT-managers vooral moeten kijken naar de juiste use cases van beide en de twee technologieën slim moeten combineren, zodat ze echt werk kunnen maken van digitale transformatie.

Dit is een ingezonden bijdrage van Patrick Groot Nuelend, International Solutions Architect bij Extreme Networks. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.