Het kwam vorige week als donderslag bij heldere hemel. Een dag voor het verstrijken van de deadline van 16 april werd duidelijk dat er nog geen nieuwe fondsen beschikbaar gesteld waren door de Amerikaanse overheid voor de CVE-database van de MITRE Corporation. Te elfder ure kwam het toch nog goed. Voor nu althans, want wie weet hoe het over elf maanden gaat, als de nieuwe termijn afloopt. Hoe moeten we deze gang van zaken interpreteren? En wat kunnen we doen om een herhaling van de toch wel paniekerige reacties vorige week te voorkomen? We bespreken het in de nieuwste aflevering van Techzine Talks.
Luister (en kijk) elke week door je te abonneren via: Spotify, Apple Podcasts, YouTube of een andere dienst.
De CVE-database is best belangrijk voor de security-industrie. CVE staat voor Common Vulnerabilities and Exposures en is feitelijk de standaard voor het melden en rangschikken van kwetsbaarheden in software en hardware. Deze krijgen ook altijd een score volgens het CVSS, oftewel het Common Vulnerability Scoring System. Op basis daarvan kunnen betrokken partijen dan weer actie ondernemen om het oplossen van bepaalde kwetsbaarheden prioriteit te geven.
Het verdwijnen, of in ieder geval het niet meer onderhouden van de CVE-database is in de basis verre van wenselijk. Niet dat we zonder die database volledig aan de goden overgeleverd zijn, maar het zou dan wel ontbreken aan een centrale plaats waar iedereen terecht kan voor informatie over daadwerkelijk vastgestelde en geverifieerde kwetsbaarheden. Dat is niet handig en kan best voor wat vervelende situaties zorgen, zeker als de huidige database steeds minder courant en daarmee relevant wordt.
In deze aflevering van Techzine Talks gaan we dieper in op de gebeurtenissen van vorige week. We duiden het belang van de CVE-database en plaatsen het in een breder kader. Daarnaast gaan we ook in op de vraag of de huidige plek wel de beste is voor deze database. Moeten we niet naar een alternatieve locatie kijken voor het hosten? Er is meteen vorige week al een stichting opgezet om dit te onderzoeken en eventueel te gaan bewerkstelligen. Is dat haalbaar? Zo ja, waar zou het passen?
Luister snel naar Techzine Talks, met beeld op YouTube, zonder beeld hieronder en via je favoriete podcastapp.
Podcastspeler
Bovenaan deze pagina staat de link naar de aflevering van Techzine Talks op YouTube. Wil je liever hier in de browser luisteren, dan kan dat hieronder.
Eerdere afleveringen van Techzine Talks:
- Gaat AI de software ontwikkelaar helpen of vervangen?
- Is Europa klaar om zich los te maken van Amerikaanse technologie?
- Verlaag je Azure-kosten met 30-35%; het verhaal van Evides met IBM Turbonomic
- Google Cloud gaat met overname Wiz voor multi-cloud security
- Is je organisatie digitaal gezond? De invloed van digital health op innovatie
Techzine Talks seizoen 5
Inmiddels is het alweer het vijfde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 dé Enterprise IT-podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2025 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.
Steun ons!
We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.
Meedoen?
Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken we graag wat de mogelijkheden zijn.