3min Security

Blijf de baas over bedrijfsdata op smartphones

Beleid en oplossing

Bij een BYOD-beleid kun je minder beperkingen opleggen dan bij een COD-policy, want bijvoorbeeld apps gaan verbieden op privé-toestellen is vragen om discussie op de werkvloer. Daarom zie je bij bedrijven met een BYOD-beleid dat ze vaak een aantal zakelijke apps uitrollen die in een beveiligde container zijn geplaatst. Bijvoorbeeld de e-mail-app, waarbij het niet mogelijk is om screenshots te maken en bijlages niet kunnen worden opslagen op het toestel en de data dus ook niet toegankelijk is voor andere apps op het toestel. Daarnaast kan een pincode worden vereist voordat er toegang wordt verstrekt tot de applicatie. Verder kan een bedrijf deze zakelijke apps op afstand wissen en toegang tot bedrijfsdata intrekken. Eventueel kan ook het toestel op afstand worden vergrendeld of gewist, maar ook dat is niet verstandig bij een BYOD-beleid.

Als er is gekozen voor een COD-beleid zijn de mogelijkheden wat breder. Dan is het namelijk wel mogelijk om allerlei apps en websites te blokkeren en kunnen er hogere eisen worden gesteld aan de beveiliging van het toestel, bijvoorbeeld minimaal zes cijfers voor een pincode of een vingerafdruk. Daarom zie je dat veel bedrijven vaak toch kiezen voor een COD-beleid omdat er net wat meer mogelijkheden zijn.

smartphone security

MDM-oplossingen

Nu is er een grote keuze aan MDM-oplossingen en voor grote bedrijven zijn de eisen vaak zeer uiteenlopend. Daarom gaan ze in gesprek met diverse MDM-leveranciers om vervolgens de beste oplossing voor hun situatie te kiezen. Wanneer er beperkte tijd en kennis is, zoals in het MKB, is er de wens om zoiets snel en eenvoudig te kunnen regelen, dat is vaak ook wel mogelijk. De makkelijkste weg is via de telecomprovider, ook die vinden Mobile Security belangrijk, zo heeft Vodafone een grote campagne opgezet rondom dit onderwerp en bieden ze sinds kort ook een eigen MDM-oplossing aan tegen een kleine meerprijs op de abonnementen die via het web eenvoudig zijn te configureren.

Vodafone heeft een aantal partners gevonden waarmee het samenwerkt om zijn klanten te voorzien van MDM-oplossingen. Het werkt onder meer samen met AirWatch, Lookout, Microsoft en MobileIron. Afhankelijk van het aantal werknemers en de behoefte van de klant kan Vodafone het beste pakket adviseren. Dit kan je zelf al snel en eenvoudig doen op mobilesecuritycheck.nl. Kleinere bedrijven zullen vaak uitkomen bij VDSM, een dienst die geleverd wordt door AirWatch. Dit is een zeer betaalbare oplossing waarmee bedrijven alle smartphones in het bedrijf eenvoudig via een webportal kunnen beheren. Toestellen kunnen op afstand worden geconfigureerd, eventuele gestolen of zoekgeraakte toestellen kunnen worden getraceerd of eventueel gewist. Verder kunnen werknemers worden verplicht een beveiligde e-mailapplicatie te gebruiken en kan de installatie van apps worden beperkt. Voor het midden- en grootbedrijf heeft Vodafone een ruimer aanbod en op basis van de eisen van het bedrijf kan de beste oplossing worden geadviseerd. Mocht je bedrijf nog geen MDM-oplossing gebruiken, dan is het echt hoog tijd om dit onder de aandacht te brengen.

 

Table of contents