Google’s nieuwe diensten
Voor Google startte 2005 met de oprichting van een liefdadigheidsstichting. Dit had alles te maken met de natuurramp in Azië. Google wilde niet incidentele hulp verstrekken, maar wilde een eigen stichting oprichten die het hele jaar door diverse doelen zou gaan steunen. De stichting kreeg de naam Google Foundation
Het eerste product dat Google in 2005 op de markt bracht was de Google Mini. De Google Mini was een nieuw hardwareproduct dat geïntroduceerd werd voor het midden- en kleinbedrijf. Het apparaat maakt het voor werknemers mogelijk om op een snelle manier het bedrijfsnetwerk of het intranet te doorzoeken.

Dit blauwe kastje van 19 inch groot werd in april al flink afgeprijsd.
De eerste nieuwe service die Google in 2005 introduceerde was Google Video. Met deze nieuwe service kan een gebruiker zoeken in de programmering van onder andere PBS, Fox News, C-Span, ABC en de NBA.

Google wilde echter doorgroeien en dan zijn programmeurs onontbeerlijk. In één week tijd nam Google twee Mozilla developers in dienst. De eerste was Ben Goodger, één van de balangrijkste programmeurs achter Firefox. Twee dagen later volgde Darin Fisher.
Op 2 april kregen we te horen dat Google een nieuwe codering had geïntroduceerd, zodat Firefox gebruikers nu via Google veel sneller sites kunnen bezoeken.
Een nieuwe zoekdienst die in 2005 ook verscheen is Google Mobile. Dit maakt het mogelijk om via mobiele apparaten restaurants, winkels en andere bedrijven te vinden.
In diezelfde maand begon Google Labs met het testen van nog een nieuwe zoekdienst, namelijk My Search History. Met deze zoekdienst kunt is het mogelijk om de zoekgeschiedenis te bekijken en te beheren vanaf elke computer die verbonden is met het internet.
Begin mei lanceerde Google de nieuwe dienst Web Accelerator. Deze moest het laden van websites gaan versnellen. Dit duurde echter niet lang, want nog geen tien dagen later werd de nieuwe plugin Web Accelerator offline gehaald.
Na deze mislukte dienst werkte Google aan een nieuwe dienst. het is een website waarop gebruikers hun persoonlijke pagina kunnen samenstellen. Een soort van "portal" van alle Google diensten.

Verder verscheen ook het bericht dat Google werkt aan een eigen betaaldienst waar ze nog datzelfde jaar mee van start wilden gaan. Het ging hier om Google Wallet.
Vanaf eind juni was het vervolgens mogelijk om te zoeken vanuit de ruimte, want Google lanceerde Google Earth, een windows-programma dat driedimensionale satellietbeelden combineert met enkele bestaande diensten van de zoekgigant.
Er komen niet alleen nieuwe diensten bij, maar Google stopt ook met bestaande diensten. In augustus kregen we het bericht dat Google Print tot nader order werd stopgezet. Het bedrijf stuitte naar eigen zeggen op te veel weerstand van onder andere uitgevers. Google Print maakte het namelijk mogelijk om te zoeken in bibliotheken.
In oktober kregen we dan duidelijk de bevestiging dat deze nieuwe applicatie van Google volgens grote uitgevers een schending van het copyright is.
Later die maand maakte Google ook bekend een nieuwe toolbar te zullen uitbrengen. Het zou gaan om een nieuw stukje software dat allerhande data zoals nieuwsberichten, goto’s, weerberichten, beursberichten en andere gegevens op een computer kan weergegeven.
Niet veel later bracht Google alweer een nieuwe dienst uit: Google Talk. Gebruikers van Google Talk zullen elkaar tekstboodschappen kunnen versturen, maar zullen ook met elkaar kunnen praten.
In september begon Google met een proef waarbij gratis draadloos internet wordt aangeboden. Google bevestigde bezig te zijn met proeven voor Google Wi-Fi.
Google Purchases was een gerucht over een nieuwe betaaldienst die Google zou introduceren. Het gerucht ontstond in juni, toen Google bekendmaakte te willen beginnen met Google Wallet.
Google is tegenwoordig niet meer weg te denken. Het werkwoord Googelen is nu officieel en iedereen kent het. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in Zweden een echtpaar op het idee kwam om hun zoon Google te noemen.
Oktober was een zeer sterke maand voor Google, wat betreft het in de media komen, want daar waren ze weer met een nieuwe dienst. Ditmaal was het Google Base.
Met Google Base is het mogelijk om zelf dingen te uploaden naar de server, waarna deze in een grote database wordt gestopt. Dit kan gaan van een lijstje met verjaardagen tot items die je te koop wil aanbieden en hierbij komt Google purchases weer van pas. Zo kan Google Base de tweede Ebay, maar dan met nog meer functies, worden.
Uiteindelijk in november werd deze nieuwe dienst officieel gelanceerd.
Niet veel later werd deze nieuwe dienst al de grond in geboord omdat Google Base door een technische fout overstroomd werd met porno.
Google, als de grootste zoekmachine, kwam later niet in het nieuws vanwege één of andere nieuwe dienst, maar vanwege het helpen oplossen van een moordzaak.
Nog diezelfde dag had Google plannen voor een reissite.
December, de laatste maand van 2005, was ook weer een zeer vruchtbare maand voor Google. Het begon allemaal met de nieuwe dienst, Google Music. Op Google Music kun je de naam van een band, artiest, album of muzieknummer intypen in het zoekveld. Bovenaan de pagina verschijnen dan de zoekresultaten met de bijbehorende iconen van muzieknoten.
Daarnaast werd ook Gmail Mobile gelanceerd. Met Gmail Mobile is het mogelijk om via een mobiele telefoon een Gmail-account te openen.
En nog een nieuwe dienst die verscheen is Google Personalized Search webdienst, waarmee je kunt achterhalen welke zoekopdrachten je de laatste maanden heb ingevoerd in Google.
Het was dan ook geen grote verrassing om te lezen dat te lezen dat de oprichters van Google verkozen waren tot mannen van het jaar.

Lekken, aanklagen, hakken, overeenkomsten?
Zo lek als een zeef?
In januari kregen we ook het bericht dat in een andere dienst van Google, namelijk Gmail, een lek was gevonden. Door dit lek was het voor elke gebruiker mogelijk om de servers van Google te doorzoeken, om zo informatie over het laatst verzonden bericht op te zoeken.
Gelukkig is Google nogal snel, want enkele uren na de bekendmaking van het lek, was het alweer gedicht.
Het is inderdaad niet altijd feest voor Google, want een dag later werd wederom een lek gevonden.
Ditmaal zat het lek in Froogle, een prijsvergelijkingsdienst van Google. Als een bezoeker het script uitvoerde werd hij omgeleid naar een website met kwaadaardige bedoelingen.
Er is eigenlijk aan dit lek nooit veel ruchtbaarheid gegeven, maar nu werd bekendgemaakt dat Gmail eigenlijk zo lek als een mandje was.
In april werd Google het slachtoffer van meeliften. Het zijn diverse websites die hopen dat iemand in de haast, of om andere redenen per ongeluk een spelfout maakte en zo een domeinnaam intikte die zij geregistreerd hadden. Daarom raadde F-Secure iedereen aan goed te kijken of je de naam wel goed ingetypt had.
Later bepaalde het National Arbitration Forum (NAF) dat deze domeinnamen aan Google toebehoren.
Volgens het bedrijf Finjan heeft Google in september bekendgemaakt dat er een lek zou zitten in twee van Google’s websites. Inmiddels zouden deze al zijn verholpen.
Google aangeklaagd in 2005?
Op 19 maart kregen verscheen de eerste aanklacht tegen Google van 2005. Het Franse Persbureau Agence France Presse (AFP) klaagde Google aan, omdat Google op haar nieuwssite zonder toestemming, foto’s en nieuwsberichten van AFP zou hebben overgenomen.
Op dinsdag 9 augustus werd Google door CLRB Hanson Industries LLC aangeklaagd, omdat Google te hoge facturen had verstuurd voor advertenties. De aanklagers wilden een schadevergoeding hebben.
We kennen allemaal de vele berichten van het Gmail merknaam probleem. In Duitsland moest Google haar e-maildienst voorzien van een andere naam en in Groot-Britannië moest hetzelfde gebeuren.
Na een tijdje was het daar ook zover, want Google kondigde aan dat Gmail UK veranderde naar Google Mail.
In december sleepte de Christelijke organisatie Jews for Jesus Google voor de rechter.
De organisatie vond dat Google het merkenrecht schond, omdat ze de naam jewsforjesus.blogspot.com toelieten op Blogspot, hun grote weblogdienst.
Het laatste dat we in 2005 van Google hoorden was dat Google door Rates Technologie werd aangeklaagd, omdat het met haar Google Talk inbreuk maakt op een patent van Rates Technologie.
Google zet Microsoft hak
In 2005 ontstond een flinke strijd tussen Microsoft en Google om de gunst van AOL. Microsoft wilde AOL.com een flinke som geld toestoppen, echter alleen als AOL overstaptr van Google naar MSN Search.
Het draaide echter helemaal anders uit dan verwacht, want in december verscheen het bericht dat Google AOL voor de neus van microsoft weg had gekaapt.
Google sloot ook overeenkomsten
Op 6 oktober sloot Google een overeenkomst met NASA. Google zal een onderzoekscentrum gaan bouwen op NASA’s Ames Research Center terrein in Mountain View. Het centrum zal door Google worden gebruikt om zo samen te kunnen werken met de wetenschappers van de NASA.
Ook Google doet hier en daar enkele acties. Ditmaal werd een actie op touw gezet om mensen ervan te overtuigen Firefox te downloaden. Het was een anti-IE actie.
Gmail krijgt er nu nog een nieuwe optie bij, want Google voegt een virusscanner toe aan Gmail.
Conclusie
Google is ooit begonnen als een project van twee jongens die een zoekmachine wilden maken voor hun werkstuk. Tegenwoordig is er niemand in de ict-sector die nog nooit van Google heeft gehoord.
Het wordt een begrip, net zoals Microsoft haar naam en faam gevestigd heeft.
Er komen, zoals je in 2005 ook heel duidelijk kon merken, steeds weer nieuwe en verschillende diensten bij. Op alle verschillende vlakken, van computers tot mobiele telefoons, van muziek tot nieuws, van desktops tot e-mails, je kan het zo gek nog niet bedenken of Google zet er een nieuwe dienst voor op.
Misschien stapt Google ooit nog wel eens van de zoekdiensten af en gaat ze op andere services over. Bijvoorbeeld besturingssystemen, of zou het eerder bij gewone software blijven? De toekomst zal het uitwijzen. Één ding is zeker, we hebben voorlopig nog niet het laatste van Google gehoord.