Cloud is tegenwoordig geen keuze meer, maar een noodzaak voor organisaties die agile en toekomstbestendig willen zijn. In de praktijk blijkt echter nog bij een groot aantal bedrijven genoeg winst te boeken als het gaat om de cloud. Wat zijn de verschillende migratiestrategieën? Wanneer gebruik je welke? Wat zijn de grootste zorgpunten van IT-managers? We gaan erover in gesprek met cloudarchitect Harry Franzen van Cegeka.
Cijfers laten met regelmaat zien dat de cloud doorgaans de voorkeur heeft. Ook dit jaar weer neemt de interesse in cloud toe, met marktverwachtingen van een public cloud-uitgavengroei van 21,5 procent (jaar-op-jaar). De rek is er nog lang niet uit. In 2027 zal naar verwachting zelfs 90 procent van de organisaties hybrid cloud adopteren. Cloudtechnologieën nemen een prominente rol in de moderne bedrijfsvoering in.
De drijfveren achter cloudmigratie
Franzen ziet dat de keuze voor de cloud erg kan verschillen per bedrijf. Veel organisaties besluiten tot een migratie wanneer externe factoren of interne overwegingen een punt van omslag markeren. “Een compelling event kan de aanleiding zijn voor een beweging naar de cloud. Denk aan een aflopend datacentercontract”, aldus Franzen. Min of meer dwingt zo’n aflopend contract de switch naar echte cloud, al zijn er ook beweegredenen die veel strategischer zijn. Dan gaat het meer om de mogelijkheid om sneller te reageren op veranderingen in de markt en innovaties sneller te implementeren. Kijkt een bedrijf op die manier naar de overstap, dan verandert vaak ook de manier waarop naar IT-investeringen wordt gekeken. In plaats van grote, eenmalige kapitaalinvesteringen kiezen organisaties voor een doorlopende, operationele kostenbenadering.
Deze verschuivende perceptie betekent dat de focus niet alleen op kostenbesparing ligt. Flexibiliteit, schaalbaarheid en de mogelijkheid om in een snel veranderende markt te concurreren spelen ook een grote rol. Organisaties die dat inzien, realiseren zich dat de cloud meer is dan een technologische upgrade. Het is een strategische heroriëntatie van hun gehele IT-landschap. In de woorden van Franzen: “De belangrijkste drijfveren voor cloudmigratie zijn flexibiliteit, kortere time-to-market en schaalbaarheid. Kostenoptimalisatie wordt vaak genoemd, maar die zit meestal juist in die flexibiliteit en efficiëntie.”
Welke migratiestrategie kies je?
Wanneer je bedrijf besluit naar de cloud te verhuizen, rijst al snel de vraag: welke migratiestrategie past het best bij mijn organisatie? De praktijk leert dat hier geen ‘one-size-fits-all’ antwoord op is. Sommige organisaties kiezen voor een ‘big bang’-migratie. Daarbij worden in één keer alle systemen verplaatst. Dit kan voordelen bieden qua snelheid, maar brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Hierbij kan je denken aan onverwachte integratieproblemen en operationele onderbrekingen. Andere bedrijven kiezen er juist voor om in fases te migreren, zodat eerst minder kritieke applicaties worden verplaatst en er onderweg kan worden bijgestuurd op basis van de opgedane ervaringen. “Je ziet bedrijven echt verschillende strategieën kiezen. Soms wordt de big bang-aanpak gekozen en alles in één keer gemigreerd. Andere bedrijven moderniseren hun applicatielandschap en gaan voor een stapsgewijze overstap”, aldus Franzen.
In een keer volledig migreren is overweldigend voor medewerkers, complex en foutgevoelig. Daarom lijkt een gefaseerde aanpak wenselijk. Dit biedt de mogelijkheid om het proces te optimaliseren. Ook is er genoeg aandacht voor de architectuur, door oog te hebben voor samenhangende migratieblokken binnen het totale applicatielandschap. Bovendien kan de gefaseerde aanpak bijdragen aan een betere afstemming tussen IT en management. De voordelen van elke migratiestap worden namelijk concreet aangetoond.
Tip: Verouderde technologie is een blok aan het been
De 6R’s
Een belangrijk kader voor het maken van migratiekeuzes is de 6R-methodologie die Franzen aandraagt. Cegeka past deze toe wanneer het organisaties helpt hun applicatielandschap te evalueren. In eerste instantie gaat het erom eerst de business- en IT-strategie scherp te hebben. Vervolgens analyseert men het volledige applicatielandschap. Er volgt een overzicht waarin duidelijk wordt welke applicaties prioriteit hebben, welke eenvoudig te migreren zijn en welke mogelijk herzien of zelfs uitgefaseerd kunnen worden.
De 6R’s – rehost, replatform, refactor, repurchase, retain en retire – vormen samen een framework dat inzicht biedt in de mogelijkheden van cloudmigratie. Hoewel een lift-and-shift aanpak (rehost) de snelste oplossing lijkt, biedt deze vaak beperkte voordelen op het gebied van schaalbaarheid en efficiëntie. Daarom kiezen veel organisaties ervoor om na een initiële migratie naar de cloud verder te evolueren naar cloud-native oplossingen, zodat de volledige potentie van de cloud kan worden benut. Bij verschillende projecten waar Cegeka bij betrokken is, loopt die route vaak zo. Bijvoorbeeld door een initiële migratie naar Azure VMware Service (AZS), om daarna echt volledig in Azure native terecht te komen.
Door de 6R-methodologie toe te passen, worden migraties als een reeks onderling samenhangende stappen behandeld. Hierbij worden de technische en de strategische aspecten van de migratie in balans gebracht. De organisatie profiteert gaandeweg van een efficiëntere, flexibele IT-infrastructuur die door de stappen verder verbetert.
Mensen, processen en cultuur
De technologische aspecten zijn dus zeker belangrijk, maar zoals we eerder al aanhaalden speelt ook de menselijke factor mee in een succesvolle cloudmigratie. Het verplaatsen van data en applicaties heeft immers effect op de manier waarop mensen werken. Die verandering vereist een intensieve begeleiding en training van medewerkers, zodat zij niet vast blijven houden aan traditionele werkwijzen. Ook het aanpassen van bestaande processen vereist aandacht. “Je kunt de mooiste technologie in de cloud inzetten, maar als processen en medewerkers niet veranderen, benut je de mogelijkheden niet optimaal. Zonder de juiste adoptie gaat het fout”, legt Franzen uit.
De gang naar de cloud is een proces waarbij de adoptie van nieuwe technologieën gepaard gaat met het herinrichten van bedrijfsprocessen. Dit vraagt om een nauwe samenwerking tussen IT, business en het management. De gezamenlijke inzet zorgt ervoor dat de voordelen van de cloud omgezet worden naar daadwerkelijk verbeterde prestaties en efficiëntie in de dagelijkse bedrijfsvoering.
Innovatie en kostenoptimalisatie, maar er is een valkuil
Kijken we wat meer naar hoe cloudmigraties zijn veranderd op basis van wat men globaal leerde, dan zien we technologische innovatie eerder en in de toekomst een grotere rol innemen. Artificial intelligence kan helpen in het optimaliseren van migratieprocessen. Door AI-gedreven analyses kunnen organisaties hun IT-landschap in kaart brengen en de onderlinge afhankelijkheden tussen applicaties beter begrijpen. Dit maakt het mogelijk om migratiepaden te definiëren die efficiënt en veilig zijn. Franzen verwacht dat hier de komende maanden veel snelheid geboekt zal worden, doordat de progressie in AI een cloudmigratie alleen maar verder kan automatiseren.
Daarnaast hebben eerdere migratietrajecten duidelijk gemaakt dat het een mogelijkheid is om kosten beter te beheersen. De verschuiving van een capex- naar een opex-model maakt het mogelijk om investeringen spreidbaar te maken. Voor het management vaak een doorslaggevend argument. “Vanuit financieel perspectief is dat vaak aantrekkelijker, omdat bedrijven niet in één keer grote investeringen hoeven te doen”, ziet Franzen.
Deze financiële flexibiliteit, gecombineerd met de mogelijkheden om snel te schalen en te innoveren, maakt van de cloud een motor voor groei en efficiëntie. Tegelijkertijd moeten organisaties kritisch blijven op de risico’s, zoals vendor lock-in. Het vertrouwen op één enkele cloudprovider kan namelijk leiden tot onverwachte prijswijzigingen en beleidsveranderingen, wat op lange termijn nadelige gevolgen kan hebben. Een slimme migratiestrategie houdt daarom altijd rekening met de mogelijkheid om in de toekomst flexibel te blijven en eventueel te kiezen voor een hybride of multi-cloudoplossing.
Tip: Hoe bouw je een Resilient Cloud die bestand is tegen aanvallen?
Strategische keuze
Welke migratiestrategie het beste is voor jouw organisatie, hangt af van een samenspel van factoren: de huidige IT-omgeving, de bedrijfsdoelstellingen en de bereidheid om te veranderen. Er is geen pasklare oplossing, maar wel een framework waarin technologie, processen en mensen samenkomen. Door een grondige analyse van het applicatielandschap, het toepassen van de 6R-methodologie en het begeleiden van de veranderingsprocessen, kan een organisatie een migratiestrategie ontwikkelen die de korte én de lange termijn bedient.
Uiteindelijk betekent de overstap naar de cloud meer dan het verplaatsen van data en applicaties; het is een echte verandering van de bedrijfsvoering. Door te investeren in de juiste tools, het meenemen van medewerkers en het optimaliseren van processen, worden de uitdagingen van vandaag de bouwstenen voor groei van morgen. Organisaties die de transitie succesvol realiseren, leggen de basis voor een wendbare, kosteneffectieve en innovatieve toekomst.
Wil je meer weten over cloudmigratiestrategieën? Schrijf je dan nu in voor Cegeka’s webinar en zet de eerste stap naar een doordachte cloud strategie. Mis deze kans niet om praktische inzichten op te doen en direct antwoord te krijgen op jouw vragen.