Basisprincipes bij het streven naar agility – het fundament voor succes

Basisprincipes bij het streven naar agility – het fundament voor succes

De dynamiek van het digitale tijdperk zorgt voor veel onduidelijkheid over hoe organisaties en bedrijfstakken er over enkele jaren uitzien. Want digitalisatie verandert in hoog tempo hoe bedrijven te werk gaan. Van de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen, tot de manier waarop organisaties samenwerken en hun klanten helpen. Agility is een essentiële voorwaarde geworden om te overleven en een succesvolle digitale transformatie te doorlopen.

Agility in een netwerkcontext

Het voldoen aan veranderende klantbehoeftes en het optimaliseren van bedrijfsprocessen, zijn de belangrijkste drijfveren om een digitale transformatie te doorlopen. Want je moet in staat zijn om je continu aan te passen aan veranderende markten, klanteisen en businessmodellen om een leidende rol in te nemen en te behouden. Door deze digitale transformatie worden bedrijfsprocessen wel steeds afhankelijker van het onderliggende netwerk.

Kies je bijvoorbeeld voor een agile aanpak met sprints en stand-up meetings, dan loop je direct tegen beperkingen aan als de onderliggende cloud-infrastructuur niet in staat is om jouw nieuwe functionaliteit snel uit te rollen naar de business. Ook de performance moet consistent zijn, wil je een optimale en constante gebruikerservaring leveren, ondanks de explosie aan applicatieverkeer naar de cloud. Omdat je daar een robuust netwerk voor nodig hebt, ontkom je er niet aan het netwerkontwerp te herzien. Twee factoren zijn hierin cruciaal.

Transformatie naar een app-gebaseerde wereld

Allereerst moet het netwerk application aware zijn, continu beschikbaar, zich voorspelbaar gedragen en geïntegreerd worden met de cloud. Want applicaties worden tegenwoordig over meerdere IT-omgevingen gedistribueerd. Sommige draaien dus in het datacenter, andere ergens in het netwerk en weer andere bevinden zich in de cloud. Je moet dus met elke applicatie kunnen verbinden en werken, ongeacht waar deze zich bevindt.

Een applicatiebewust (application aware) netwerk is in staat programma’s te herkennen en te classificeren, zodat optimalisaties kunnen worden aangebracht waarmee gebruikers altijd en overal de beste performance ervaren via veilige netwerkverbindingen. Ook in de cloud. Daarnaast is de beschikbaarheid verder te verhogen door twee of meer lijnen gelijktijdig in te zetten en een failover mogelijk te maken.

De nieuwe netwerkaanpak

De tweede voorwaarde is dat het netwerk flexibel is, op aanvraag beschikbaar en eenvoudig te beheren. Zo moet je realtime gebruikersrechten of bandbreedte kunnen wijzigen. Bijvoorbeeld zodra projecten hierom vragen of als het nodig is om een piek in de workload van een gebruiker op te vangen.

Ook moeten wijzigingen en updates eenvoudig aan te brengen zijn. Dankzij centraal policy management, rol je dit alles volledig automatisch uit naar het netwerk, ongeacht om welke locatie het gaat. Daarnaast beschik je over aanvullende beveiligingsmogelijkheden, zonder dat je tijd en geld in nieuwe hardware hoeft te investeren.

Snel reageren is de nieuwe realiteit

Omdat bij agility alles draait om het vermogen snel te reageren op veranderingen, is het essentieel prioriteit te geven aan de inzet van de juiste netwerk­technologie. Combineer daarom de kracht van internet met de toegevoegde waarde van software- en virtualisatietechnieken, door gebruik te maken van de Software Defined Wide Area Networking technologie (SD-WAN) om snel en adequaat in te spelen op ontwikkelingen die impact hebben op het netwerk.

Internationaal verpakkingsbedrijf Europac heeft bijvoorbeeld SD-WAN al ingezet om het netwerk te optimaliseren voor het gebruik van cloudgebaseerde applicaties, als onderdeel van een digitale transformatie strategie. De komende jaren belooft SD-WAN een echte strategische enabler te worden, waarmee bedrijven hun efficiency, performance en beveiliging sterk kunnen verbeteren, zonder dat de kosten toenemen.

Dit is een ingezonden bijdrage van Mark de Haan, senior vicepresident bij GTT Benelux. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.