Intelligente applicaties zijn vandaag de dag de norm. Gelijktijdig vergroot dit het aantal API’s en integraties, die ieder an sich al behoorlijk complex zijn. De systemen, data en diensten gerelateerd aan het intelligentietijdperk moeten op een juiste manier met elkaar verbinden. Tijdens WSO2Con in Barcelona laat WSO2 zien wat het kan doen om het toch moeilijke landschap eenvoudig te maken.
API’s zijn het verbindingsmiddel van de IT-omgevingen van bedrijven. Daar kan WSO2 als soort middleware in helpen. Het zorgt ervoor dat de Application Programming Interfaces van systemen en AI-oplossingen data met elkaar uit kunnen wisselen. Met connectoren wordt software echt verbonden. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van de nieuwste AI-agents. Die moeten in verbinding staan met LLM’s, vector databases en systemen, dus de laag onder de agents. Dan is er nog de laag daarboven, de software-applicatie, waar een integratie mee nodig is. Bij dit integratiewerk komt een hoop werklast kijken rond het beheer, onderhoud en de documentatie. WSO2 biedt oplossingen die de beheerlast verlagen en de integratieprocessen vereenvoudigen.
Inmiddels doet WSO2, voluit Web Services Oxygen, dit zo’n 20 jaar. Een belangrijke stap in deze benadering in alle jaren: de technologie was vanaf het begin open-source. De aanpak verandert door de jaren heen uiteraard wel volop, ook tijdens het evenement WSO2Con 2025 in Barcelona toont men dat de innovatie er nog lang niet uit is. De complexiteit rond API’s en integraties kan en moet nog verder verminderd worden. WSO2 besteedt nu veel aandacht aan zowel de ontwikkelomgeving als de operationele kant van integraties.
Integreren als een ballerina
Een grote stap wil het bedrijf zetten met de introductie van de WSO2 Ballerina Integrator. Dit is een open-source integratieomgeving waarin een grafische low-code interface en een traditionele pro-code benadering samenkomen, zodat ontwikkelaars zelf kunnen kiezen welke werkwijze het beste aansluit bij hun projectvereisten. Hierdoor kan soms snel en visueel integratiewerk worden gedaan. Mocht er additioneel wat benodigd zijn, dan kan voor deze complexe integratielogica worden voltooid via het schrijven van code.

De Ballerina Integrator ondersteunt meer dan 200 vooraf gebouwde connectoren. Dit moet de basis zijn om API’s, AI-agents, databases en andere systemen eenvoudiger te verbinden. Dit ongeacht of deze on-premise, in een private cloud of in een hybride omgeving draaien. WSO2 kiest bewust voor deze brede ondersteuning, zodat IT-teams bestaande systemen kunnen moderniseren zonder dat daarbij ingrijpende aanpassingen aan de infrastructuur nodig zijn.
In de integrator zit ook een functie die ontwikkelaars helpt bij het formuleren van integratie-eisen in natuurlijke taal. Deze ondersteuning via een copiloot genereert automatisch testcases op basis van de ingevoerde specificaties. Op deze manier wordt de ontwikkelsnelheid verhoogd, en wordt ook de betrouwbaarheid van de integratietesten versterkt.
Integration platform as a service
Naast de Ballerina Integrator komt WSO2 met de nieuwe enterprise-oplossing Devant by WSO2 AI iPaaS. Dit bouwt voort op de het integration Platform as a Service (iPaaS)-verhaal dat een aantal jaar geleden enorm populair was, waarbij één platform wordt geboden voor integratiewerk. Het nieuwe WSO2-platform is ontworpen om de ontwikkeling, implementatie en het beheer van integratiestromen te vereenvoudigen. Devant maakt gebruik van artificial intelligence om operationele processen te automatiseren en biedt tegelijkertijd inzicht in real-time data. Hierdoor kunnen IT-teams sneller reageren op veranderende omstandigheden en knelpunten in de data-uitwisseling signaleren.
Devant biedt ondersteuning voor het creëren van AI-agents en toepassingen op basis van retrieval-augmented generation (RAG). Hierdoor kunnen large language models (LLM’s) aanvullende databronnen benutten, wat de nauwkeurigheid van de gegenereerde informatie laat toenemen. Gecombineerd met CI/CD-features moet Devant het beheer van integratiestromen versimpelen.
AI-native mogelijkheden in de softwarestack
Tijdens de WSO2Con-openingskeynote van CEO en oprichter Sanjiva Weerawarana gaat veel aandacht uit naar het open-source karakter van WSO2. In de nieuwe update van het open-source platform komt veel AI naar de gehele softwarestack. Het idee is om bedrijven in staat te stellen intelligentere applicaties en diensten te ontwikkelen. De nieuwe aanpak helpt bij het overbruggen van de kloof tussen experimentele projecten en operationele implementaties. Dit omdat nog altijd veel AI-initiatieven blijven hangen in de conceptfase door het ontbreken van een geschikt platform om deze op schaal te implementeren.
De vernieuwde softwarestack maakt in het verlengde van de ballerina gebruik van een programmeerbenadering waarin natuurlijke taal wordt gecombineerd met traditionele code. Hierdoor kunnen ontwikkelaars sneller en efficiënter werken, omdat ze niet telkens de gehele programmeercode hoeven te herschrijven voor kleine aanpassingen. Door AI te integreren in alle lagen van softwareontwikkeling – van de initiële code tot aan het beheer en de beveiliging – moeten organisaties beter in staat zijn om met veranderende eisen om te gaan.

In de vernieuwde softwarestack vinden we ook uitbreidingen rond de beheertools. Het platform biedt nu geautomatiseerde controles op de naleving van interne standaarden en externe voorschriften. Dit door gebruik te maken van AI-gestuurde processen die monitoren of de API’s en integratielogica voldoen aan de geldende richtlijnen.
Choreo is het ontwikkelaarsplatform
Een verdere stap in de richting van een eenvoudiger beheer van IT-oplossingen is de update van Choreo, het Internal Developer Platform (IDP) van WSO2. De nieuwe versie van Choreo is beschikbaar als cloudservice en downloadbare open-source software. Dit biedt organisaties de flexibiliteit om het platform in te zetten op een manier die het beste past bij hun specifieke infrastructuurbehoeften. Choreo richt zich op teams die verantwoordelijk zijn voor platformbeheer en operationele processen. Het platform centraliseert de ontwikkel-, operationele en beheersprocessen, zodat betrokken partijen beter kunnen samenwerken.
De update van Choreo richt zich op CI/CD-pipelines waardoor wijzigingen sneller en met minder risico op fouten in productie kunnen worden genomen. Daarnaast komt de update met features voor de monitoring en het beheer van data binnen Kubernetes-clusters. Via ‘self-service’ mogelijkheden kunnen IT-teams zelf aanpassingen doorvoeren zonder dat zij afhankelijk zijn van een centrale beheerfunctie.
Daarnaast biedt Choreo nu machine learning-gestuurde inzichten. Door het analyseren van operationele data kan het platform patronen in kosten en prestaties identificeren, zodat medewerkers proactief in kunnen spelen op onverwachte uitgaven of afwijkingen in de werking van hun IT-omgeving. Verder besteedt WSO2 aandacht aan security, zodat de toegang tot gevoelige data en applicaties beter kan worden gecontroleerd.
API-management als motor voor AI
Naast CEO Sanjiva Weerawarana is ook een gedeelte van de keynote gerserveerd voor Chief AI Officer Rania Khalaf. Zij vertelt tijdens de conferentie over de invloed van AI op API-management. Hiervoor biedt WSO2 vernieuwde versies van de open-source WSO2 API Manager en de Bijira AI API Management SaaS-oplossing, twee tools voor verneenvoudigd beheer van API’s.
De nieuwste versie van de WSO2 API Manager richt zich op het automatiseren van het naleven van standaarden binnen de API-omgeving. AI controleert continu of API’s voldoen aan de interne richtlijnen en externe regelgeving. Dit vermindert de noodzaak voor handmatige controles en zorgt ervoor dat afwijkingen snel worden opgespoord en gecorrigeerd.
De API Manager beschikt nu over nieuwe functies voor het managen van meerdere gateways. Dit betekent dat ontwikkelteams verschillende API-gateways – waaronder die van externe partijen – in één beheeromgeving kunnen onderbrengen. Via een gecentraliseerd controlepaneel krijgen ontwerpers en operationele teams een overzicht van de gehele API-levenscyclus, waardoor de beheersbaarheid van het systeem toeneemt.
De nieuwe API Manager is nu ook geschikter voor dynamische routering van API-verzoeken. Het systeem kan op basis van vooraf bepaalde criteria bepalen welk AI-model het meest geschikt is om een bepaald verzoek af te handelen. Hierbij wordt rekening gehouden met aspecten als kosten, beschikbaarheid en prestaties. Deze benadering zorgt ervoor dat API-verzoeken op een doelgerichte wijze worden verwerkt, wat bijdraagt aan de algehele stabiliteit van de API-omgeving.
Bijira AI API Management bouwt vervolgens voort op de mogelijkheden van de API Manager. Deze cloud-gebaseerde oplossing richt zich op organisaties die een flexibele manier zoeken om API’s te beheren zonder zware investeringen in infrastructuur. Bijira is een beheeromgeving waarin de hele levenscyclus van API’s wordt ondersteund, van creatie en implementatie tot monitoring en naleving. Het vertrouwt eveneens op AI-gestuurde processen om de compliance en het beheer van API’s te optimaliseren.
Wat opvalt bij hoe WSO2 de toekomst van API’s en integraties vormgeeft, is dat WSO2 een realistische benadering kiest. Sanjiva Weerawarana geeft tijdens de keynote bijvoorbeeld aan niet een endgoal te hebben, dat is haast onmogelijk in de techwereld. In plaats van in te spelen op modewoorden of vage toekomstvisies, richt het bedrijf zich op de concrete uitdagingen die organisaties ervaren bij het werken met meerdere API’s en integraties. Dat is voor het realiseren van intelligente applicaties cruciaal.
Tip: WSO2 probeert orde te brengen in de chaos van AI API-beheer