Het einde nadert voor een aantal belangrijke Microsoft-producten. De uitgebreide (extended) ondersteuning voor Office 2016, Office 2019, Exchange 2016 en Exchange 2019 nadert snel. Op 14 oktober valt het doek voor deze producten en een alternatief laat nog op zich wachten. Tenzij je natuurlijk naar de cloud wilt migreren.
Luister (en kijk) elke week door je te abonneren via: Spotify, Apple Podcasts, YouTube of een andere dienst.
Organisaties moeten dringend hun Microsoft-software gaan upgraden, anders lopen ze het risico op beveiligingslekken en het ontbreken van technische ondersteuning. Naast Office en Exchange valt ook definitief het doek voor Windows 10. Organisaties worden gedwongen met Windows 11 te gaan werken. Dit tot vreugde van veel pc-fabrikanten, want veel desktops en laptops van drie jaar of ouder werken niet met Windows 11. Dus zullen organisaties de portemonnee moeten trekken voor nieuwe hardware.
Microsoft dwingt organisaties naar de cloud Normaliter zouden organisaties al druk bezig zijn om hun nieuwe on-premises Exchange-servers in te richten en te testen. Dat is echter niet mogelijk; Microsoft heeft namelijk nog geen on-premises opvolger gereed. Die Exchange Server SE verschijnt officieel pas begin oktober, wel komt er een zogenaamde RTM-versie in juli (ready to manufacture). Pas dan kunnen organisaties, mits ze toegang hebben tot deze RTM-versie, aan de gang met een migratiepad.
Organisaties die geen risico willen lopen wordt aangeraden te upgraden naar Exchange Online, het cloudproduct van Microsoft. Het lijkt erop dat Microsoft deze late release expres zo heeft gepland om klanten naar hun online dienst te forceren. Een migratievenster van 2 maanden midden in de zomervakantie is niet echt realistisch voor grote organisaties.
Dit kan gaan zorgen voor de nodige problemen, zeker voor organisaties als banken, verzekeraars en overheidsinstellingen die door regelgeving niet naar de cloud mogen. Zij zijn op on-premises servers aangewezen en moeten het hiermee doen. Dat kan op termijn grote implicaties hebben, zeker als straks blijkt dat er na 14 oktober ineens grote beveiligingslekken in de 2016 of 2019 versie opduiken. Cybercriminelen zouden er zomaar baat bij kunnen hebben om nu te wachten tot na 14 oktober. Een patch komt dan mogelijk niet, of veel te laat, waardoor ze vrij spel hebben om bij grote organisaties binnen te dringen.
Uiteindelijk is het doel van Microsoft om meer en meer organisaties afhankelijk te maken van de Azure-cloudomgeving. Als ze daar eenmaal inzitten is het moeilijk om weer weg te komen en gaan organisaties vaak ook meer diensten afnemen. Het is een gehaaid spelletje, waar toezichthouders maar moeilijk grip op krijgen.
Alternatieven zijn er beperkt. In de cloud kan je kiezen voor Google Workspace, maar on-premises kom je al snel uit bij open source-oplossingen. Of kleinere Europese opties zoals Collabora Online. Hoewel deze alternatieven aantrekkelijk lijken voor bedrijven die hun afhankelijkheid van Amerikaanse technologie willen verminderen, is de schaalbaarheid en betrouwbaarheid van deze oplossingen nog steeds een vraagteken.
Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks.
Podcastspeler
Bovenaan deze pagina staat de link naar de aflevering van Techzine Talks op YouTube. Wil je liever hier in de browser luisteren, dan kan dat hieronder.
Eerdere afleveringen van Techzine Talks:
- Hoe erg is het als de MITRE CVE-database verdwijnt?
- Gaat AI de software ontwikkelaar helpen of vervangen?
- Is Europa klaar om zich los te maken van Amerikaanse technologie?
- Verlaag je Azure-kosten met 30-35%; het verhaal van Evides met IBM Turbonomic
- Google Cloud gaat met overname Wiz voor multi-cloud security
Techzine Talks seizoen 5
Inmiddels is het alweer het vijfde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 dé Enterprise IT-podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2025 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.
Steun ons!
We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.
Meedoen?
Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken we graag wat de mogelijkheden zijn.