10min Applications

Avanade moet als Microsoft-expert de toekomst voor zijn

Avanade moet als Microsoft-expert de toekomst voor zijn

Avanade positioneert zich als ’s werelds meest vooraanstaande Microsoft-expert. Na ruim twee decennia zijn enterprises maar al te bekend met het bedrijf. Maar nu wil het ook de mid-market omarmen, deze organisaties voorop laten lopen in een snel veranderend technologielandschap en begeleiden in de AI-evolutie. Wat houdt dat in? We bespreken het met Avanade’s kopstukken.

“Het is heel uitdagend voor onze klanten om technologische ontwikkelingen voor te blijven”, vertelt CEO Rodrigo Caserta. Hij leidt Avanade sinds september 2024, maar werkt al bij het bedrijf sinds 2015. Ook heeft hij veel ervaring opgedaan bij Accenture, samen met Microsoft stichter van de joint venture waaruit Avanade in 2000 ontstond.

Moordende concurrentiestrijd

Een man met een baard, gekleed in een kenmerkend wit overhemd, staat zelfverzekerd tegen een oranje achtergrond en belichaamt de innovatieve geest van Avanade.
Rodrigo Caserta, CEO, Avanade

Avanade ondersteunt bedrijven in hun adoptie van Microsoft-producten. Om dit optimaal te doen, heeft het specialisten nodig die gewild zijn bij talloze concurrenten. Zo’n vier à vijf jaar geleden had Avanade door dat het anders moest nadenken over talentacquisitie, vertelt Caserta. De Microsoft-expert neemt nu medewerkers aan op basis van potentieel. Ze moeten de vaardigheden hebben om altijd in te spelen op verandering en samen met industrie-experts dit naar de klant vertalen. Waarom? De CEO vertelt dat je huidige kennis wellicht niet meer zo relevant is over een paar jaar. In zijn tijd bij Avanade heeft hij namelijk allang gezien dat technologische verschuivingen hier veel te snel voor gaan.

Om klanten tevreden te stellen, moet je feitelijk voldoen aan hun hoge verwachtingen of ze overtreffen. Eind vorig jaar publiceerde Avanade haar bevindingen over de mid-market, de grote mengelmoes aan organisaties die veelal kleine IT-teams hebben en een minder duidelijke structuur erop nahouden dan de grootste bedrijven ter wereld. Het kleinere formaat van deze partijen beteugelt hun ambities allerminst. AI, sinds begin 2023 de grootste belofte/hype binnen bestuurskamers, moet volgens de mid-market hun organisatie een rendement van 4X (!) geven op jaarbasis. Deze markt kan en wil geen grote investeringen vooraf doen. Caserta geeft aan dat de CFO’s van deze partijen dan ook uiterst kritisch zijn: grote AI-beloftes gaan er niet als zoete koek in, zichtbare resultaten zijn een vereiste.

Avanade definieert mid-market organisaties hier als bedrijven met een omzet tussen de 500 miljoen dollar en 5 miljard dollar. Daaronder vallen ontzettend veel bekende namen. Denk qua techbedrijven bijvoorbeeld aan HubSpot, Atlassian en Squarespace. Een diverse markt waarbinnen alle denkbare sectoren wel vallen. Avanade heeft genoeg klanten om aan te spreken, met andere woorden. Caserta geeft aan dat zo’n driekwart van de omzet van Avanade voortkomt uit het werk met grote enterprises. De rek zit duidelijk in die overige 25 procent. Hoe wil het dat benutten? En wat heeft het mid-market klanten als Microsoft-specialist te bieden?

Destillatie

Avanade-CTO Aaron Reich karakteriseert allereerst hoe Microsoft momenteel met AI innoveert. Dit is de uitgangspositie voor zowel Avanade als potentiële klanten; nieuwe producten zijn anno 2025 niet los te trekken van hun “AI-gedreven” aard, ongeacht hoe dat er ook precies uitziet. Reich benoemt drie manieren waarop Microsoft dit doet. De eerste is de eenvoudigste: de techreus laat AI inbedden in bestaande producten als 365 en Power BI. Vervolgens zijn er de AI-oplossingen zelf, zoals Microsoft Copilot als losse applicatie. Het derde en meest complexe punt is het bouwen van een AI-platform. Dit draait om een geheel dat groter is dan de som der delen. Organisaties kunnen namelijk op een platform zelf inrichten wat voor hen werkt, met doelgerichte AI-tooling en vernieuwde werkprocessen.

Dit alles is behapbaar voor enterprise-organisaties. Zij hebben de middelen om met een IT-team van formaat Microsoft’s innovaties te benutten samen met Avanade. Maar de mid-market is te divers en te gericht op directe resultaten om een lang traject te bewandelen voordat ze rendement zien. De kennis vanuit Avanade’s werk met grotere partijen moet gedestilleerd worden om acceptabel te zijn.

De eerste zorg voor de mid-market dat AI-adoptie bemoeilijkt, is van een financiële aard. Maar Caserta stelt ook dat zorgen over transparantie en AI-bias veelal worden weggenomen als je helder bent over je aanpak en adoptie ziet. Voor dat eerste heeft Avanade het zogeheten AI Control Framework, dat uitlegt hoe AI gebruikt moet worden om ethisch en authentiek aan de bedrijfswaarden te zijn. Zo kunnen AI-gegenereerde mails een duidelijk watermerk bevatten om als zodanig herkenbaar te zijn, iets dat Avanade intern ook hanteert, vertelt CTO Reich.

Lachende man in een zwart overhemd en grijs jasje tegen een donkere achtergrond, die de professionele uitstraling uitstraalt die kenmerkend is voor een Avanade-consultant.
Aaron Reich, CTO, Avanade

Microsoft helpt een handje als het om AI-adoptie gaat. Sinds kort biedt het Copilot-functionaliteit standaard aan binnen het eigen Microsoft 365. Google koos voor dezelfde opzet met Workspace. Iedereen kan nu AI gebruiken binnen de voor hun bekende applicaties, zij het in beperkte mate. Caserta suggereert dat dit nodig is om adoptie echt aan te drijven. Klaarblijkelijk was die adoptie nog te traag toen de Copilot-opties nog voor 20 dollar per maand per gebruiker aan te schaffen waren.

Avanade wil tevens vooral eerst het laaghangende AI-fruit aanbieden aan klanten. Zodra er al een ‘quick win’ is qua productiviteit door AI-gedreven samenvattingen binnen Teams en AI-suggesties binnen PowerPoint, zien organisaties wellicht al dat er meer met de technologie te doen is. Toch positioneert Avanade zich op dit gebied opvallend anders dan we voorheen gehoord hebben.

AI niet voor productiviteit

CTO Aaron Reich ziet zichzelf niet als een grote gelovige van AI als aanjager van productiviteit. De kracht van de technologie is nu nog niet zomaar te kwantificeren, zegt hij. Het meetpunt voor het succes van AI zal veranderen, maar hoe? “We weten nog niet wat dat meetpunt wordt. Daarom kijken we nu naar de proceszijde. Op dat gebied is er sprake van een waardeketen, waar je business value kunt genereren.” Zo vraagt Avanade zich af welke persona’s en domeinen hun processen kunnen veranderen, zowel intern als voor klanten. Die begeerde 4X ROI haal je niet door enkel productiever te worden met je bestaande werkprocessen, is de gedachte hierachter. “Dat is nu eenmaal moeilijk”, aldus Reich.

Waar Reich wel in gelooft, is agentic AI. De tijd zal ons leren hoe succesvol de hyperscalers zijn in een praktische implementatie, vertelt hij. Die hyperscalers zijn in deze context niet alleen Microsoft, Google en AWS maar ook OpenAI, Anthropic en wellicht anderen. Momenteel zijn organisaties enkel nog bezig met taken waar AI te hulp kan schieten. Elke baan bestaat uit een kenbaar aantal taken, waarbij AI-technologie op verschillende wijzen en met variërende effectiviteit assisteert. Maar Reich benoemt de volgende stappen: doelen en processen. AI-agents zijn bedoeld om een doel te bereiken, veelal met verschillende tools. Maar we tasten nog in het duister wat betreft processen.

Een voorbeeld is order-to-cash (O2C), het proces van betaalverwerking tot betaling aan de verkoper. Reich omschrijft hoe dit kan bestaan uit 15 verschillende taken, die gedeeltelijk te automatiseren zijn. Maar als je dat hebt afgerond, moet je je eigenlijk gaan afvragen waar al die processen voor bedoeld zijn. In een AI-gedreven proces zijn sommige stappen wellicht helemaal niet nodig, of wil je de data uit dit proces anders benutten of gebruiken. Het vergezicht is dus een totale omwenteling van je gehele werkwijzen.

Doorwerkfouten

Een kale man met een baard, gekleed in een bruin jasje en een marineblauw overhemd (het toonbeeld van de professionele stijl van Avanade) lacht zelfverzekerd naar de camera.
Guido van Beuningen, Country Manager Netherlands, Avanade

Anno 2025 hebben organisaties regelmatig nog huiswerk te verrichten voordat ze zo gedurfd mogen zijn om hun processen om te wentelen. Caserta noemt het vertragende effect van regelgeving, met name in Europa. Hij merkt dat de gesprekken over AI-technologie dan ook totaal anders gaan in Azië en Noord-Amerika dan in Europa. Waar in de eerste twee gebieden vooral optimisme heerst, zijn Europeanen op hun hoede voor compliance-risico’s en wat wel en niet binnen GDPR-wetgeving mag.

Guido van Beuningen, Country Manager Netherlands bij Avanade, voegt daaraan toe dat ook de economisch zwaardere tijden van de afgelopen jaren een impact hebben gehad op de snelheid van Europese innovatie. Maar ook: “veel klanten in Europa hebben een frontrunner-syndroom”, zegt hij. Terwijl we hoge securitystandaarden naleven, een goede connectiviteit genieten en al lang en breed de Microsoft-suite hebben geadopteerd in de cloud, blijft de AI-opmars achter. Klanten zijn vooral goed in het inrichten van dataplatforms, datagovernance en het consolideren hiervan, zegt Van Beuningen. De adoptiegolf komt wel, denkt hij, en mogelijk met minder frictie dan elders door deze infrastructurele volwassenheid.

Dat wil niet zeggen dat we als continent op onze lauweren kunnen rusten. AI-gebruik is een vereiste om te weten hoe je je eigen data ervoor wilt inzetten. “Je belandt dan vanzelf bij ethische kwesties”, zegt Van Beuningen. “Banken hebben nog steeds zeventien lagen aan traditionele ETL’s (extract, transform, load, red.) voordat ze een rapport kunnen presenteren.” Oftewel: het pad dat data aflegt, moet bekend zijn. Avanade wil architecturen hiervoor hebben uitgedacht zodat organisaties AI op een constructieve manier kunnen adopteren.

Er valt wel degelijk wat te vrezen met een haastige AI-adoptie. Reich geeft hier een historisch voorbeeld voor: autogordels. In de jaren ’60 en ’70 waren deze alleen ontworpen voor mannen. Vrouwen raakten dus vaker gewond. Deze doorwerkfouten werden veel te laat gecorrigeerd, terwijl dit vanaf het begin af aan bij gordelontwerpen voorkomen hadden kunnen worden. AI-adoptie moet soortgelijke vooroordelen en onbedoelde gevolgen zien te voorkomen. Daarom denkt Avanade alvast goed na over wat de toekomst brengt, met name door voor te sorteren op Microsoft’s toekomstige plannen.

De toekomst voor zijn

Reich legt uit dat AI-investeringen voor Avanade niets nieuws zijn. Toen Microsoft begon met Cognitive Services rond 2015 (nu Azure AI Services), ging Avanade hierin mee. Het moest en moet zich continu afvragen hoe men bovenop het Microsoft-fundament oplossingen biedt. Zo bevat Microsoft’s GenAI-gerichte aanbod rond de 3.000 LLM’s. Sommige modellen zijn domeinspecifiek, andere juist flexibel en algemeen inzetbaar.

Voor klanten betekent dit een wijziging van de klassieke build-vs-buy-aanpak, vertelt de Avanade-CTO. Zij kunnen immers het Microsoft-aanbod inkopen om vervolgens zelf hierop te bouwen. Use cases zijn momenteel regelmatig het verbeteren van de klantervaring en het (deels) automatiseren van kantoorwerk, maar ook software engineering. Het verraste Avanade dat het niet de developers, maar de softwaretesters zijn die momenteel goed met GenAI uit de voeten kunnen.

Maar CEO Rodrigo Caserta benadrukt dat het niet alleen om nu gaat. Microsoft doet nu investeringen in wat er rond 2030 wellicht pas op de markt verschijnt. Avanade moet daarop voorbereid zijn. Onder leiding van CTO Reich ziet Avanade al met een eigen advanced research-tak waar Microsoft’s aanbod naartoe gaat. Zo zijn Copilot Agents en de standaard 365-applicaties blijvertjes, maar wordt daar op den duur embodied AI aan toegevoegd. Lees: slimme robotica. Hoe past dat binnen het leer- en ontwikkelproces van Avanade-klanten? Dat is waar Avanade nu al mee bezig moet zijn.

Conclusie: authentieke AI

Avanade moet niet reactief zijn, aldus Caserta. Het moet voorbereid zijn op ontwikkelingen over de komende drie tot vijf jaar. Het personeel hiervoor heeft het al uitgezocht en zal het blijven versterken met de inmiddels bepaalde filosofie. Klanten zijn veeleisender geworden, mede doordat Avanade nu ook de mid-market aanspreekt met kleinere budgetten en compacte IT-teams. Ook belooft AI veel, maar zijn organisaties lang niet altijd zo goed voorbereid als ze zelf denken.

Het belang voor Avanade is om ervoor te zorgen dat deze organisaties in één keer slagen met hun implementaties. Dat uit zich aanvankelijk eigenlijk op manieren die AI helemaal niet tot het uiterste benutten. Immers is productiviteitsgroei nou niet de meetlat waaraan de technologie moet voldoen. Menig bedrijf heeft al machine learning in de vorm van computer vision of predictive maintenance toegepast. Nu LLM’s gemeengoed worden, lijkt het alsof je niet om de technologie heen kan. Maar voordat je zover bent, is het beter om je af te vragen welke processen je organisatie überhaupt definiëren. Die basale kwestie is voor veel bedrijven nog niet helder. Het wordt tijd daar wel een goed antwoord voor te formuleren, zo blijkt uit ons gesprek met Avanade.

Lees ook: Cognizant-CEO: “AI gaat juist banen creëren”