2min

Facebook-moeder Meta wil het waterverbruik in haar datacenters verminderen door servers op hogere temperaturen en een lagere vochtigheidsgraad in te stellen.

Meta zei dat het plan deel uitmaakt van de doelstelling om tegen 2030 ‘waterpositief’ te worden. Meerdere techgiganten maakten in de afgelopen tijd duurzaamheidsinitiatieven bekend. Microsoft onthulde onlangs een plan om zijn waterverbruik tegen 2024 met 94 procent te verminderen. Ook AWS heeft een doelstelling aangekondigd om waterverbruik terug te dringen.

Meta voerde tests uit waarbij de ene helft van een datacenter werd aangepast terwijl de andere helft ter vergelijking intact bleef. In de meest recente tests verhoogde Meta de temperatuur van serverkamers van 29,4°C naar 32,2°C (85°F naar 90°F). Servers die op hogere temperaturen kunnen draaien hebben minder waterkoeling nodig.

“In onze datacenters wordt water gebruikt om servers te koelen en de vochtigheidsgraad op peil te houden”, beschreef de organisatie. “Voor locaties met milieu-uitdagingen — zoals hoge stofniveaus, extreme vochtigheid of verhoogd zoutgehalte — zoeken we voortdurend naar manieren om ons watergebruik te minimaliseren.”

In 2021 kondigde Meta de doelstelling aan om tegen 2030 waterpositief te zijn. Dit betekent dat Meta meer water zal teruggeven aan het milieu dan door de organisatie wordt verbruikt.

‘Water stewardship’

Het duurzaamheidsproject gaat verder dan de manier waarop datacenters opereren. Een aantal van de wereldwijde kantoren van Meta maken gebruik van on-site gerecyclede watersystemen. Ook wil de organisatie haar waterverbruik verminderen door efficiënt sanitair en waterzuinige planten te installeren.

De UN Industrial Development Organization definieert ‘water stewardship’ als “het gebruik van water op een manier die sociaal rechtvaardig, ecologisch duurzaam en economisch voordelig is”. Volgens Meta is ‘water stewardship’ altijd een belangrijk onderdeel geweest van haar duurzaamheidsprogramma’s. “Onze datacenters behoren tot de meest waterefficiënte ter wereld”, aldus de organisatie.

Tip: Ligt de toekomst van datacenters in zee?